Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.01.2018 23:11:36

29. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v pondělí klesly z rekordů, na kterých uzavřely minulý týden. Důvodem byl hlavně propad akcií společnosti Apple po zprávě, která naznačila, že poptávka po přístroji iPhone X slábne. Ztrácely také energetické, realitní a telekomunikační společnosti v reakci na růst výnosů amerických státních dluhopisů. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Index Dow oslabil o 0,67 % na 26 439,48 bodu, širší index S&P 500 klesl také o 0,67 % a uzavřel na 2 853,53 bodu. Jeho pondělní procentuální pokles byl přitom nejvýraznější za pět měsíců. Index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,52 % na 7 466,51 bodu. Ztrácely tituly ve všech hlavních odvětvích, nejvíce klesala odvětví energetiky, telekomunikací, veřejných služeb a financí. Index volatility VIX stoupl velice výrazně na 13,82 bodu (+24,73 %) a výnos 10letých vládních dluhopisů USA vzrostl o tři a půl bazického bodu na 2,6955 %. Bitcoin a ethereum shodně odepsaly bezmála 5 %.

Akcie mají za sebou mimořádně silný úvod roku a řadu měsíců bez výraznějšího poklesu. Stratég Peter Oppenheimer z Goldman Sachs ale v pondělí varoval, že se objevují stále jasnější signály možné korekce na akciovém trhu. Podobných varování bylo samozřejmě v posledních čtvrtletích hodně, jednou se ale naplnit musejí.

List Nikkei v pondělí napsal, že Apple (-2,07 %) sníží cíl výroby svého vlajkového přístroje iPhone X v prvních třech měsících roku na polovinu. Zpráva posílila obavy ze slabého prodeje telefonu, jehož cena byla stanovena na 999 USD. Investoři jsou tak nervózní kvůli výhledu hospodaření firmy, která tento týden oznámí výsledky za uplynulé čtvrtletí.

Investoři budou ale sledovat více událostí. Prezident USA Donald Trump přednese v Kongresu poselství o stavu unie, což bude jeho první bilanční projev ve funkci hlavy státu. Zasedá také měnový výbor centrální banky, bude zveřejněna zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA a výsledky hospodaření oznámí mnoho významných firem, mezi jinými Amazon, Alphabet, Facebook nebo Microsoft.

TYTO AKCIE NECHÁVAJÍ ZA SEBOU I NEJVĚTŠÍ MILÁČKY TRHU

"Neobávám se nijak výrazně dalšího růstu sazeb v USA. Dokud budou firmy vydělávat, akciový trh zůstane relativně v klidu," uklidňovala v pondělí pesimistické nálady Kim Forrestová z Fort Pitt Capital.

Na nový rekord v pondělí vystoupily akcie výrobce nealkoholických nápojů Dr Pepper Snapple Group (+22,39 %). Důvodem byla zpráva, že firmu za více než 21 miliard USD koupí producent kávy Keurig Green Mountain. Akcie Maxim Integrated Products (+12,30 %) posílily po zprávě, že by výrobce čipů mohla koupit japonská konkurenční společnost Renesas Electronics.

Na devizových trzích sílil dolar. Z velké části k tomu přispěly vyšší výnosy dluhopisů americké vlády. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,3 % na 89,36 bodu. Dolar vůči euru vzrostl o 0,3 % na 1,2384 USD, k japonskému jenu pak přidal 0,4 % na 108,96 JPY. Kurz eura vůči jenu zůstal téměř beze změny na 134,92 JPY.

Obchodníci se tento týden zaměří na zasedání měnového výboru americké centrální banky a na zprávu o vývoji nezaměstnanosti. Podle některých analytiků jsou obchodníci nervózní právě před zasedáním FOMC. "V závislosti na novém vedení Fedu, které přebírá Jerome Powell, je trh znepokojen tím, zda uvidíme pokračování růstu úrokových sazeb současnou rychlostí, jak se očekává, nebo zda bude o něco zvýšena," uvedl Douglas Borthwick ze společnosti Chapdelaine Foreign Exchange. Trhy převážně čekají, že by letos Fed mohl zvýšit úroky třikrát, poprvé v březnu. Někteří analytici, včetně těch z Goldman Sachs a JPMorgan Asset Management, se však domnívají, že Fed zvýší úroky čtyřikrát.

ZAČÍNÁ ROK VE ZNAMENÍ AMERICKÉHO DOLARU?

Výnosy amerických státních dluhopisů vystoupily na nejvyšší hodnotu za více než tři roky. Podle agentury Reuters k tomu přispěl komentář jednoho z činitelů Evropské centrální banky, který posílil očekávání, že centrální banky po celém světě budou omezovat stimulační opatření s tím, jak se zlepšuje výhled ekonomiky.

Ceny ropy zahájily týden poklesem a severomořský Brent se vrátil pod 70 USD za barel. Rostoucí těžba ve Spojených státech totiž podkopává snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Ruska omezit dodávky suroviny na trh, a přispět tím k růstu cen. Od začátku měsíce si ale Brent nadále připisuje více než šest procent. Je tak na cestě k nejprudšímu lednovému nárůstu od roku 2013, upozornila agentura Reuters.

Ceny ropy tento měsíc tlačí vzhůru zejména pokles kurzu amerického dolaru. Slabší dolar totiž zlevňuje ropu z pohledu držitelů jiných měn, což zpravidla podporuje poptávku. Vzestupný trend u cen ropy však podle analytiků podkopává rostoucí těžba ve Spojených státech. V polovině ledna produkce ropy v USA dosahovala 9,88 milionu barelů denně. Od poloviny roku 2016 tak vzrostla o více než 17 %. Očekává se, že brzy překoná hranici deseti milionu barelů denně.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688