Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Alternativní investice  |  11.02.2018 09:02:17

Tether, zdá se, v minulosti podpíral bitcoin. Jestli padne, bude to zničující pro celý trh kryptoměn.


Propad kryptoměn v posledních týdnech vyvolává mnohé obavy a podněcuje mnohé teorie. Jednou z těch zajímavějších je možná svázanost tetheru s trhem bitcoinů. Podle některých komentářů subjekty stojící za tetherem manipulují trhem nejpopulárnější virtuální měny dneška.

Tether je jako jedna z mála ne-li přímo jediná virtuální měna navázána na konkrétní podkladové aktivum, kterým jsou v tomto případě americké dolary, jež jsou údajně složeny na speciálním účtu zřizovatelem měny, kterým je stejnojmenná společnost Tether Limited. Teoreticky by se měl 1 tether rovnat 1 USD. Takové spojení by mělo zajistit mnohem menší volatilitu virtuální měny oproti jejím dalším soukmenovcům ze sektoru.

Aktuální je k dispozici v oběhu cca 2,2 miliardy tetherů. Podle dostupných konstrukcí bude mnoho investorů tether využívat jakožto výchozí bod pro obchodování na kryptoměnových burzách například v obchodech s bitcoiny. Taková metoda bude výhodná respektive zajímavá především s ohledem na přeměnu "virtuálních" peněz na prostředky "klasické" tedy peníze. Takový postup dovolí celkem jednoduše obcházet často problematické vztahy jednotlivých burz s bankami. Držení klasické hotovosti na jednotlivých burzách se ukazuje potenciálně jako velmi riskantní s ohledem na možné krachy burz či časté hackerské útoky. Držení tetherů místo klasické hotovosti tyto problémy může do značné míry omezit či limitovat nehledě na mnohem jednodušší způsob převoditelnosti prostředků v případě potřeby do jakékoli jiné lokality.

Trh se nyní obává, že tethery nejsou plně kryté, jinými slovy, že Tether Limited na speciálním účtu není dostatek prostředků na splacení veškerých vydaných mincí. Obavy v tomto smyslu jsou povzbuzovány skutečností, že Tether Limited v lednu na vrcholu celkové kryptomanie uvedla na trh 850 miliónů nových mincí. Několik dalších navýšení proběhlo již dříve v předchozích měsících. Prostředky z těchto "úpisů", ale nešly na zvláštní účet, ale byly použity k nákupu bitcoinů a jiných kryptoměn. Což dále přispívalo k růstu trhu.
Podle některých srovnání jednotlivé úpisy nových tetherů probíhaly vždy při větších poklesech bitcoinového trhu. Podle srovnání u 91 případu navýšení objemu tetherů v rámci Bitfinexu v téměř 50% případů došlo během 1-2 hodin k růstu ceny bitcoinu.

Tether Limited sice loni v září vydala zprávu údajně potvrzující odpovídající množství prostředků uložených na zvláštním účtu, ale tento "audit" byl od té doby několikrát zpochybněn.

Podle některých analytiků sektoru nyní panují obavy z možné provázanosti tetheru a bitcoinu v opačném směru, pokud by se ukázalo, že jednotlivé tethery nejsou plně kryté.

Celou konstrukci ještě více umocňuje skutečnost, že vedení Tether Limited je zřejmě velmi podobné jako vedení přední kryptoměnové burzy Bitfinex.
16.02. 14:12  ... (...)
15.02. 22:12  ... (...)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688