Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.02.2018 11:02:51

SpaceX úspěsně odpálil Muskovu Teslu za Mars


Společnost SpaceX vlastněná a řízená Elonem Muskem v úterý po dlouhých odkladech úspěšně otestovala svou nejsilnější raketu Falcon Heavy, která se zároveň stala nejvýkonnější raketou na světě. Celá mise dopadla i přes menší komplikace na jedničku a aktuálně již náklad, jímž je Muskův osobní automobil Tesla Roadster, putuje vesmírem.

Falcon Heavy včera v 21:45 středoevropského času úspěšně odstartoval z Mysu Canaveral, kde mimo jiné v minulosti startovaly raketoplány programu Apollo. SpaceX při tomto testovacím letu úspěšně zachránit oba boční stupně, centrální stupeň se však zachránit nepodařilo. Podle vyjádření Muska se centrální stupeň roztříštil při nárazu na hladinu oceánu v rychlosti přes 320 km/h, stalo se tak ve vzdálenosti okolo 100 metrů od autonomní přistávací plošiny. Společnost se zároveň otestovala záchranu aerodynamického krytu horního stupně rakety.

I přes zmíněné problémy se však mise podařila nadplán. Původně mluvil Musk o vyslání svého automobilu na oběžnou dráhu okolo slunce protínající ve svém nevzdálenějším bodu oběžnou dráhu Marsu. Třetí zážeh ovšem předčil očekávání a poslal náklad až do blízkosti planetky Ceres.

 

 

Společnost mimo jiné získala mnoho cenných dat, které bude moc použít při dalších misích. Je možné, že start této rakety tento rok uvidíme ještě dvakrát na reálných misích. Celý záznam z této mise je možné shlédnout zde:

Raketa Falcon Heavy dokáže vynést na nízkou oběžnou dráhu až 64 tun. Pro porovnání aktuálně již druhá nejsilnější Delta IV Heavy zvládne necelých 29 tun, nejsilnější raketa historie, americký Saturn V použitý při misích Appolo, pak zvládla až 140 tun.

Důležité je upozornit, že cena letu těchto raket bude výrazně nižší, než je tomu u raket Delta, zároveň je ale o něco málo vyšší, než cena letu rakety Falcon 9. Fanoušci kosmonautiky se na včerejší let těšili od dubna 2011, kdy SpaceX oznámila vývoj této rakety. První testovací let se však měl konat podle Elona Muska již na přelomu let 2013/2014, což se nepovedlo a od té doby se vtipně odpovídalo na otázku: Kdy bude startovat Falcon Heavy? Za 6 měsíců. Koncem roku 2017 bylo téměř jisté, že ona odpověď již nebude pravdivá a SpaceX se, po dlouhých pětiletých odkladech, podaří test rakety skutečně provést.

Elon Musk tedy splnil jeden ze svých dalších slibů (o splnění toho předešlého jsme psali ZDE) avšak opět s několikaletým odstupem, což příliš překvapující není. Musk k tomu řekl, že vývoj takto velké rakety byl nečekaně komplikovaný, SpaceX se údajně pokusila třikrát zrušit. Celkové náklady na vývoj dosáhly 500 milionů dolarů

Pozoruhodné také je použití Muskovy třešňové Tesly Roadster jako nákladu, díky kterému udělal nevyčíslitelnou reklamu společnosti Tesla. Každý se tak mohl podívat na tento elektromobil veze svého skafandovaného řidiče vesmírem, zatímco z přístrojové desky poblikává uklidňující stopařské heslo "Don't Panic".

 

 

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688