Práce  |  15.02.2018 14:16:19

Jak vybírat střední školu, aby absolventi našli dobré uplatnění na pracovním trhu?

Výběr střední školy představuje první důležitý krok pro budoucí kariéru mladého člověka. Žáci devátých tříd základních škol mají spolu se svými rodiči nejvyšší čas rozhodnout se, na jakou střední školu podají přihlášku. Termín pro odevzdání žádostí vyprší 1. března.

Špatná volba může přitom začínajícímu studentovi zkomplikovat jeho profesní dráhu – například v případě, že vsadí na gymnaziální vzdělání, na které později nenaváže vysokou školou. „Gymnázium představuje dobrou přípravu na další studium. Pokud však někdo neuvažuje o vysoké škole, je lepší vybrat jiný typ středoškolské průpravy,“ říká Tomáš Surka, výkonný ředitel personálně-poradenské společnosti McROY pro střední a východní Evropu.

Absolventi gymnázií, kteří nepokračují ve studiu na vysoké škole, nacházejí uplatnění převážně na administrativních pozicích. Tam na ně však čeká přetlak uchazečů i v dobách nízké nezaměstnanosti. Průbojnější z nich se uplatní na pozicích obchodních zástupců.

Lepší volbou tak může být sázka na konkrétní řemeslo. Právě nyní například na trhu práce chybí profese, jakými jsou nábytkář, čalouník, zedník, elektrikář, obráběč, klempíř, řezník či kuchař. Volba kvalitního vzdělání v těchto a dalších řemeslných oborech je dobrým příslibem pro budoucí kariéru.

Určitě však není dobré vsadit na nejbližší učiliště nebo střední školu. Vyplatí se sledovat reference a různé statistiky hodnotící kvalitu jednotlivých škol. Také je dobré posoudit vlohy dítěte, uvědomit si, v čem vyniká a nenutit ho do zaměření, které ho nebude bavit studovat ani v praktickém životě vykonávat.

A jak řeší nedostatek pracovníků v některých oborech přímo ve firmách? „Snaží se suplovat nedostatečnou kvalitu vzdělávání na učilištích a jiných středních školách spolu s nedostatkem lidí svým vlastním vzdělávacím procesem. Pro některé pozice si tak lidi vyškolí a zaučí vlastními silami,“ uvádí Tomáš Surka.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688