Patria (Patria Finance)
Volby  |  19.02.2018 06:48:21

Italské volby se blíží... a s nimi možná pohroma


Italské volby propuknou 4. března a předvolební kampaně jsou v plném proudu. „Každý slib je dluh – myslete na to,“ stojí na nápisu pod obrovskými tikajícími dluhovými hodinami, které vítají pasažéry na hlavním vlakovém nádraží v Římě a v Miláně.

Digitální hodiny průběžně aktualizují italský dluh o částce 2,3 bilionů euro a upozorňují voliče, aby dávali bacha na volební sliby. Ty by podle analytiků mohly rozvířit dluh do takové spirály, která by se po volbách dostala mimo kontrolu.

Italský dluh v rekordní výši 132 procent HDP patří k největším v eurozóně, hned po Řecku. Nad Itálií visí jako Damoklův meč z roku 2011, kdy rostoucí výpůjční náklady přivedly zemi téměř k bankrotu.

Konzervativní koalice, která vede italské předvolební průzkumy, má podle analytiků nejextravagantnější program: rozsáhlé daňové škrty, vyšší veřejné důchody a posílení sociálních dávek. Její klíčovou politikou je rovná daň pro jednotlivce i firmy pod 23 procent, nahrazující stávající sazby od 23 do 43 procent. To by vyšlo na 50 až 80 miliard eur v závislosti na přijaté sazbě.

Rivalitní Hnutí pět hvězd a vládnoucí Demokratická strana jsou o něco méně štědří. Plánují také daňové škrty, vyšší výdaje i vyšší roční rozpočtový schodek oproti číslu, na kterém se už Itálie dohodla s Evropskou unií.

To, nad čím si ekonomové lámou hlavu, je, jak mohou strany s vědomím vyššího deficitu veřejných financích ještě slibovat snížení dluhu.

Strana Forza Italia Silvia Berlusconiho, opěrný bod středopravicové koalice, říká, že během pěti let může snížit dluh až o 30 procentních bodů na 100 procent HDP. Demokratická strana slibuje stejné snížení během deseti let a Hnutí pět hvězd dokonce pokles o 40 procentních bodů za 10 let. „Jen se nás snaží oklamat. Uvádějí nahodilá čísla bez jakéhokoliv smyslu,“ řekl Rorberto Perotti, profesor ekonomie na milánské Univerzitě Bocconi a dřívější vládní konzultant pro veřejné finance.

Nicméně italské strany napříč politickým spektrem tvrdí, že politika utahování opasků nezabrala a že je potřeba nového přístupu. A shodují se, že klíčový je růst. Povzbuzení notoricky líné italské ekonomiky vytvoří nová pracovní místa, zvýší daňové příjmy a zvedne HDP. A dluh vyjádřený poměrem k HDP tím pádem klesne.

Perotti odhadl, že středopravicový hospodářský program by stál až 160 miliard euro a zvedl by poměr dluhu k HDP alespoň o 7 procentních bodů ročně. Odmítá, že podpora růstu by mohla tato opatření financovat. HDP by podle něj muselo vzrůst o 10 procent, aby zaplatilo jen za rovnou daň. „První rok by sice HDP rostlo, ale pak přijde další dluhová krize a daně se budou muset zvýšit,“ řekl. „Bylo by to zase jako v roce 2011, ale horší.“

Dluhopisový trh italské volby zatím příliš neznepokojují. Možná proto, že čeká, že strany svým slibům stejně nedostojí. Podle Perottiho může ale tvrdě narazit. „(Politici) nesplní všechno, ale něco udělat musí,“ vyjádřil se Perotti. „A už jen rovná daň a vyšší sociální dávky by mohly dluh výrazně přifouknout.“

 Zdroj: Thomson Reuters

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688