Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.02.2018 17:18:38

Odchod ČEZu z Bulharska akciemi nepohnul. Pražská burza jinak opět ve ztrátě

Aktualizováno

Prakticky bez povšimnutí nechaly dnes akcie energetiky ČEZ informaci, že rada polostátního gigantu odsouhlasila dohodu o prodeji zbytku bulharských aktiv. Kupujícím je bulharská společnost, o čemž se už nějakou dobu spekulovalo. Částka, za kterou ČEZ fotovoltaickou elektrárnu a další majetek v Bulharsku prodává, ale známa není. Energetiky, především však akcie finančních institucí VIG (689,5 CZK, -2,06%) a Erste (995,2 CZK, -0,48%) tlačily pražskou burzu do červeného. Index PX v závěru oslabil o 0,26 % na 1108,30 bodu, a po středeční zelené výjimce tím navazuje na týdenní ztráty.

Balík prodávaných sedmi bulharských firem ČEZu (510 CZK, -0,10%) tvoří CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group. ČEZ dnes kromě toho uvedl, že nabídka společnosti Inercom je výrazně nad tržní hodnotou prodávaných aktiv stanovenou nezávislým oceněním, přičemž výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice.

Prodejní cena známá není, hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora předpokládá, že šlo o více než 300 milionů EUR. Při ceně v blízkosti 8,4 mld. (zhruba 330 milionů EUR) by to znamenalo 5,6 násobek EV/EBITDA, což je relativně nízká hodnota jak v porovnání s tímto údajem u samotného ČEZu, tak u evropských distributorů elektřiny. Je však třeba vzít v potaz nestabilní politické i regulatorní prostředí v jednom z nejmladších členů Evropské unie, podotýká Sýkora. Analytik také očekává kladný dopad do výsledovky ČEZ v řádu nízkých stovek milionů .

Kromě toho dnes ČEZ oznámil, že plánovaná odstávka prvního bloku JE Temelín by měla skončit 4. března. Ten den by měl temelínský blok již vyrábět elektřinu na částečný výkon.

Pokud jde o vývoj dalších pražských blue-chips, tak finanční sektor byl rozpolcen mezi zisky a ztrátami. Rakouským titulům se sice nevedlo, Komerční banka (929 CZK, 0,22%) a Moneta Money Bank ale zažily úspěšný den. Dařilo se také likérce Stock (82,3 CZK, 0,37%).

Zbytek pole však s výjimkou tří stagnujících titulů (Kofola, Pegas (914 CZK, 0,00%) a telekomunikace) skončil v červeném. Nevedlo se akciím Philip Morris (1 6700 CZK, -1,42%) a ztrátový den zažil také Unipetrol (376 CZK, -0,79%).

Makroekonomická data dnes chyběla. Západoevropské burzy klesaly, záplava pozitivních firemních výsledků totiž nedokázala změnit negativní náladu, která přišla ve středu z USA a dnes ráno Asie. Wall Street se dnes odpoledne ale vzpamatovala a po dvou dnech ztrát otevřela růstem.

V regionu se v podvečer obchodovalo smíšeně, polský index WIG 20 byl na zelené nule, rakouský index ATX v podvečer ztrácel 0,9 procenta a maďarský BUX více než 1 procento.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688