Osobní finance  |  14.03.2018 16:27:37

Dovolená hraje prim. České páry si střádají, úspory ale utrácejí hlavně za požitky

Více než polovina Čechů žije v současné době ve vztahu. A k partnerskému soužití patří i otázka financí. Téměř polovina českých párů má společný účet (46 procent) a také si společně spoří (45 procent). Více jak třetina z nich plánuje utratit společné úspory za dovolenou (38 procent), na druhém místě je pak rekonstrukce bytu či domu (37 procent). I přesto, že Čechy nejvíce láká utratit nastřádané prostředky za rekreaci, zadlužit by se kvůli ní rozhodně nechtěli. Půjčit si peníze na její pořízení by byla ochotná pouze 2 procenta populace.

Většina českých párů si pravidelně spoří. Peníze na společnou dovolenou si stranou odkládá 38 procent párů. Dalších 37 procent šetří na rekonstrukci bydlení a 32 procent spoří svým dětem. Vlastní automobil by si z úspor chtělo pořídit 26 procent párů a jen 17 procent dotázaných šetří na vlastní bydlení.

„Fenomén spoření v páru, který nám průzkum ukázal, je přinejmenším zajímavý. To, že si velká část Čechů spoří dokonce i společně se svými partnery, potvrzuje, že jsme cílevědomí a našetřit si umíme. Horší je to ale v případě finančních rezerv. Nejnovější data nám ukázala, že finanční rezervu alespoň ve výši čtvrtletního příjmu má jen polovina Čechů. Celá čtvrtina naopak nemá úspory žádné,“ komentuje výsledky průzkumu ředitel Poštovní spořitelny Přemysl Hanzelka.

Co se týče finančních rezerv na horší časy, tak alespoň část svých příjmů si pro „strýčka příhodu“ odkládají jen tři pětiny českých párů. Ve větší míře spoléhají na finanční pomoc svého okolí mladí lidé – finanční rezervu si tvoří pouhých 29 procent párů ve věku 18 až 34 let. Naopak starší lidé si šetří bez konkrétního účelu mnohem častěji.

Pokud s partnerem plánujeme společnou budoucnost, určitě bychom neměli ukládat stranou prostředky jen za účelem zábavy či jejich jednorázového využití – např. na rekonstrukci bydlení či pořízení automobilu.

„Pokud spolu partneři plánují společný život, měli by určitě jít dále a překročit hranici společného šetření na dovolenou. Když s partnerem bydlíte, společná finanční rezerva je základem dobře fungující domácnosti. A pokud budete chtít společné peníze zhodnotit, ideální je využít investice. V současné době díky nim získáte zajímavější zhodnocení finančních prostředků, než je tomu dnes u běžného či spořicího účtu, a to i v případě těch nejméně rizikových investic. Investování v páru má navíc jednu velkou výhodu. Počáteční obavy z investování, které na vás mohou přijít, ve dvou snadno překonáte. A naopak výsledná radost z dobře zhodnocených úspor bude díky vzájemnému sdílení dvojnásobná,“ radí Přemysl Hanzelka a poukazuje tak na Poštovní fondy, které Poštovní spořitelna od nového roku nabízí prostřednictvím poštovních přepážek. Díky své nízké rizikovosti jsou ideální pro prvoinvestory a vkládat je možné již od 500 korun měsíčně.

Zatímco ve využívání svých úspor mají české páry z pohledu finančníků ještě mezery, k půjčkám přistupují obezřetně. Jen ve 2 procentech případů by si partneři byli ochotni půjčit na dovolenou, ve stejných 2 procentech případů by si vzali úvěr kvůli vánočním dárkům. Češi jsou obecně méně ochotní si půjčovat i na auto nebo rekonstrukci domácnosti. Taková půjčka je přijatelná jen pro 40 procent respondentů.
 
O průzkumu:
Průzkum, který si nechala zpracovat Poštovní spořitelna, byl realizován metodou CAWI na vzorku 1 426 respondentů ve věku 18+ ze všech krajů ČR.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688