Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.03.2018 06:38:27

Čína spustila „tektonický posun“ ve světové energetice


Čína už vydala asi 160 miliard dolarů na zahraniční akvizice, úvěry a investice, z nichž část by měla zajistit bezpečnost a stabilitu dodávek fosilních paliv. Jenže tato země se nyní otáčí jiným směrem, který bychom mohli nazvat zelenou formou geopolitiky. Jak informuje Bloomberg, její investice do solárních panelů, baterií a elektromobilů mají být i ochranou proti vlivu zemí, které vyvážejí fosilní paliva. Celkově by pak strategie Číny měla snížit vliv jejího globálního soupeře – Spojených států.

Amy Myers Jaffe z americké Council on Foreign Relations varuje domácí politiky před tím, aby nesnižovali podporu nových energetických zdrojů a nepřispěli tím k náskoku Číny. V roce 2018 ovšem i přesto pravděpodobně dojde k dalšímu rozvoji tradičních energetických zdrojů v USA, zatímco pokrok v oblasti nových energetických technologií bude slábnout.

Čínu tlačí v oblasti energetického pokroku dopředu řada faktorů. Mezi ty nejhlavnější patří znečištění životního prostředí. Například pouze 2 % čínské populace dýchají vzduch, který splňuje standard Světové zdravotnické organizace. Dalším faktorem je snaha zvýšit energetickou nezávislost. Odhaduje se sice, že Čína disponuje velkými zásobami břidlicové ropy a plynu, ale podobnou energetickou revoluci, jakou si v posledních letech prošly Spojené státy, v jejím případě asi čekat nelze. Země je naopak na zahraničních dodávkách energií závislá více, než kdy byly USA, a může ji znepokojovat i to, že o průchodnosti hlavních námořních tras někdy rozhoduje americké námořnictvo.

Do karet naopak Číně hrají její zkušenosti ve výrobních sektorech a podpora domácích odvětví, u kterých se rozhodla zvýšit jejich význam. Podle Bloombergu lze dokonce břidlicovou energetickou revoluci v USA srovnávat s vývojem v oblasti čínské výroby a využívání solárních panelů. Tuto čínskou verzi energetické revoluce nastartovaly domácí společnosti, které sbíraly zkušenosti v zemích jako Kanada či Austrálie, pak do hry vstoupila vláda s dotacemi a pobídkami a výsledkem byl prudký posun v křivkách výrobních nákladů – od roku 2010 klesly náklady na jeden watt o 80 %. To vedlo k bankrotu některých výrobců a Donalda Trumpa k uvalení cel na solární moduly.

Čína se tedy mění ze země, která do sebe pouze nasávala zahraniční fosilní paliva, v ekonomiku, která exportuje energetické technologie. To podle Bloombergu představuje „seismický posun na světových energetických trzích“. Čína díky němu získá i lepší vyjednávací pozici vůči všem dodavatelům energií. Bloomberg ale dodává, že nakonec může dojít i k celé řadě jevů podobně, jako tomu bylo v sedmdesátých letech. Tehdy použily „energetickou zbraň“ arabské země proti USA a v konečném důsledku to vedlo k větší energetické diverzifikaci, zvýšení energetické efektivity a také k vytvoření trhu s futures.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688