Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.03.2018 13:41:38

Evropa v červeném, Praha na nule. Akcie Micro Focus -55 % po odstoupení generálního ředitele


Pražská burza si drží svůj ranní klid a lehce po dvanácté hodině se pohybuje s nulovou změnou oproti závěru minulého týdne. Proti sobě působí tlaky na posilování indexu PX , které reprezentuje především Moneta (+1,3 %), a z druhé strany tlačí na pokles Kofola (-1,2 %) a Stock (-2 %). ČEZ neudržel svůj krátký ranní výkyv směrem nahoru a aktuálně odepisuje -0,5 %.

Určité uklidnění situace zaznamenal trh v Německu. Oproti ranním prudkým pohybům směrem do záporu je teď situace spíše umírněná. DAX stále odepisuje 0,8 %, ale podkladové tituly v průběhu dne snižují své ranní ztráty a většinou se pohybují kolem -1 %. Nejztrátovější akcií z celého indexu zůstává Henkel, ale spolu s ostatními zmírnil svou ztrátu na -2,6 % (oproti ranním -5 %).

Akcie přední britské softwarové firmy Micro Focus se propadly o 55 procent na tříleté dno poté, co snížila roční předpověď tržeb a odstoupil její generální ředitel. Na tržbách se podepsaly nižší příjmy z licencí a problémy spojené s nákupem aktiv společnosti Hewlett Packard Enterprise.

Propad hodnoty této firmy na méně než polovinu vedl k poklesu evropského technologického sektoru o 2 procenta, nejvýraznějšímu od výprodejů na globálních akciových trzích na začátku února.

Vlny na trzích v pondělí vyvolal také potopená akvizice v odvětví komerčních nemovitostí. Akcie britského provozovatele obchodních center Hammerson vyletěly o 24 procent do čela titulů v indexu STOXX 600 poté, co oznámila, že odmítla nabídku na převzetí jejím fracouzským protějškem Klépierre

Pokles na evropských trzích může být spojen se situací v zámoří, kde futures na hlavní indexy také ztrácejí (S&P 500 -0,5 %, DJIA -0,5 % a Nasdaq dokonce -1,5 %. Investoři tyto poklesy připisují víkendovým prohlášením amerického prezidenta Donalda Trumpa na Twitteru, která přinášejí další politickou nejistotu na akciové trhy.

V pre-marketu klesají akcie společnosti Facebook (-3,7 %) po zprávě, že výzkumná společnost Cambridge Analytica sesbírala data pro politický výzkum od 50 milionů uživatelů Facebooku, bez jejich vědomí. Twitter na to konto vykazuje také pokles. konkrétně -1,6 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688