STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  19.03.2018 18:20:27

Donald Trump jako hlavní hybná síla amerického trhu!

Autor: Bc. Jakub Obrovský

Během posledních týdnu se kromě překvapivě dobrých makroekonomických dat ukázal jako hlavní hybná síla na amerických a potažmo i světových trzích americký prezident Donald Trump. Svými vyjádřeními, rozhodnutími i činy vyvolává v investorech především negativní nálady a očekávání a utlumil tak růst po korekcích z únorových propadů.

Po zavedení dovozních cel na ocel a hliník z minulého týdne následovala rezignace jeho hlavního ekonomického poradce Garyho Cohna. Ve středu byl oznámen jeho nástupce. Tím se stane bývalý poradce prezidenta Regana Larry Kudlow, od kterého si Trump slibuje nejen podporu ve tvrdém postoji a obchodní politice vůči Číně, hrozícím obchodním válkám, ale např. i své daňové politiky.

Dalším významným zásahem, který Donald Trump během minulého týdne ve své administrativě učinil, bylo odvolání ministra zahraničí Rexe Tillersona, kterého v této funkci nahradil ředitel CIA Mike Pompeo. Důvodem pro odvolání byl patrně nesouhlas s Trumpovou obchodní politikou a obavy z možných obchodních válek. Tillersonův nástupce Pompeo je v této oblasti, stejně jako Kudlow, Trumpovi daleko více nakloněn, a to je patrně jedním z důvodů pro jeho uvedení do pozice. Tímto krokem pak Donald Trump ještě více prohloubil obavy investorů o stálosti své administrativy.

Donald Trump ve svých vyjádřeních často zmiňuje ohrožení americké národní bezpečnosti a obchodu především ze strany čínských a evropských exportérů. Jeho rozhodnutí jsou založena na jejím udržení. Jako příklad z minulého týdne lze uvést stažení plánovaného převzetí americké technologické společnosti Quallcom společností Broadcom ve výši 117 mld. USD. Podle Trumpa by celé převzetí ohrozilo právě americkou bezpečnost a ekonomiku. Proto vydal minulou středu soubor opatření, kterými toto převzetí zablokoval. Pravděpodobně obává o zastavení technologického vývoje ve firmě Quallcom, což by umožnilo získání konkurenční výhody asijským konkurentům.

Kam celá situace ohledně Trumpovi administrativy, zavedení a udržení dovozních cel a potenciální obchodní války povede, ukáže až dalších několik dní. Prozatímní jednání představitelů EU a USA z minulého týdne o možných výjimkách z cel, které Trump na svém Twitteru podmínil zrušením veškerých dovozních cel na americké výrobky, ke společné dohodě nevedlo. V pozdních pátečních hodinách byla navzdory tomu oznámena možnost udělení výjimek pro společnosti dovážející ocel a hliník, pokud včas podají žádost a ta bude následně schválena.

Donald Trump je však se svými kroky v posledních dvou týdnech nadmíru spokojený a je nadále odhodlán pokračovat ve svém plánu „Udělat Ameriku opět skvělou“ i navzdory rozpoutání obchodní války nejen s Čínou, ale také EU, která by pravděpodobně pro americkou ekonomiku mělo pouze negativní následky.

Donald Trump Trade War

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688