Patria (Patria Finance)
Komodity  |  21.03.2018 22:40:27

Centrální banky uvažují o zavedení vlastních kryptoměn

Bitcoin, ethereum, XRP, stellar, cardano: Svět kryptoměn neexistuje zase tak dlouho, je už ale neuvěřitelně přeplněný. A centrální banky od Singapuru po Švýcarsko v této změti blockchainových rádoby substitutů oficiálních měn uvažují nad tím, zda nevydat digitální verze těch svých. Ani jedna z nich se to zatím nechystá udělat, přesto zpráva Mezinárodní banky pro vypořádání (BIS) zveřejnila příručku, jak k této záležitosti přistupovat.

A jaká odpověď? Opatrně. Předně záleží na tom, kdo bude tyto digitální měny vydané centrální bankou užívat. Stávající peníze vydávané centrálními bankami jsou k dostání ve dvou formách: bankovky a mince, které jsou dostupné všem, a rezervní a vypořádací účty dostupné elektronicky (byť ne na základě blockchainové technologie) pouze komerčním bankám, které se používají pro mezibankovní platby. Podobným způsobem by se mohly využívat i digitální měny centrálních bank. Pokud by byly určené všem, umožnily by tím pádem, aby každý mohl mít svůj účet u centrální banky.

Možné výhody digitálních měn centrálních bank

Transfer těchto měn by mohl probíhat buď přímo mezi subjekty, jako hotovost, anebo přes bankovní systém. Mohly by se držet anonymně se zachováním soukromí, anebo s označením, což by mohlo zjednodušit odhalení podezřelých transakcí. Pokud by měly přinášet úroky, ovlivnily by poptávku nejen po těchto měnách, ale i po hotovosti, bankovních depozitech a vládních dluhopisech.

Zpráva BIS zvažuje možné vlivy na platební systém, měnovou politiku a finanční stabilitu. Argumenty pro digitální měny centrálních bank s širší dostupností by mohl posílit prudký ústup hotovosti. Švédská Riksbank uvažuje pro drobné platby o „e-kroně“. Ale ve většině zemí zůstává i přes rostoucí používání karet hotovost pořád v oblibě. Pokusy s digitálními měnami pro mezibankovní platby podle zprávy „neukázaly významné přínosy“.

Široce dostupné digitální měny, které by přinášely i úroky, by mohly teoreticky utužit vazbu mezi měnovou politikou a ekonomikou. Úroková sazba propojená s klíčovou sazbou by mohla nastavit dno pro sazby na peněžních trzích. Banky by tak neměly moc možností, než přenést změny v úrocích digitální měn na vkladatele. Záporné sazby by se tak mohly snadněji implementovat, obzvláště v případě, kdy by byly staženy bankovky s vysokou nominální hodnotou. To vše jsou ale jen dohady. Drobní vkladatelé reagují na změny sazeb méně citlivě než institucionální investoři. Navíc centrální banky už disponují celou řadou nástrojů. Autoři si nejsou jistí, zda domnělé přínosy pro vytvoření digitálních měn centrálních bank stačí.

Riziko digitálního exodu

Pokud jde o finanční stabilitu, jsou autoři ještě opatrnější. V dobách napětí na trzích utíkají vkladatelé z kymácejících se bank do bezpečnějších míst - a digitální měny centrální banky by tak umožnily digitální exodus do centrálních bank. Navíc pokud by měly komerční banky soutěžit o vklady s centrální bankou, čelily by za běžných podmínek vyšším nákladům na financování. Digitální verze měn používaných mezinárodně (například dolaru), by tyto komplikace ještě zhoršily, kdyby je cizinci mohli užívat volně.

Centrální bankéři se ale mnohem více zaměřují na růst soukromých kryptoměn a varují, že se jedná o spekulační hazard. Tento týden na setkání G20 v Buenos Aires můžeme očekávat další kritiku a žádný spěch s „ražbou“ nových digitálních měn.

Zdroj: The Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688