mpo.cz (MPO)
Zákony a právo  |  12.04.2018 11:30:52

Jak můžete ochránit svá průmyslová práva? MPO pořádá regionální semináře

Publikováno:
12.4.2018
Autor:
Odbor komunikace 01400

Komplexní úvod do ochrany průmyslových práv nabídl první z cyklu regionálních seminářů, který se konal v Plzni. Účastníci z řad podnikatelů, zástupců výzkumných a vzdělávacích institucí či advokátů se tak dozvěděli řadu informací o ochraně průmyslových práv a používání patentových databází, získali návod na financování inovací a patentových aktivit a společnost ŠKODA AUTO je seznámila s ochranou svého průmyslového vlastnictví. Další seminář se bude konat v úterý 17. dubna v Liberci.


Cílem seminářů je informovat podnikatele a zainteresovanou veřejnost o praktických aspektech ochrany průmyslových práv v ČR i zahraničí a o možnostech finanční a poradenské podpory patentových aktivit. Na seminářích rovněž vystupují zástupci patentově aktivních firem a sdílejí s účastníky své praktické zkušenosti s patentováním. „V současné ekonomice mohou uspět primárně ty společnosti, které jsou schopny nabídnout inovativní produkty s vysokou přidanou hodnotou. Průmyslová práva jsou přitom zásadním nástrojem na ochranu vynaloženého úsilí a jeho ekonomické využití,“ uvedl zástupce náměstka ministra a ředitel odboru evropského a mezinárodního práva MPO Lukáš Prokeš.

„Řada českých podniků nabízí velmi kvalitní výrobky, má kapacitu pro zvýšení výroby a vývozu, ale jen zlomek z nich si uvědomuje, jakým přínosem pro ně by bylo využití systému ochrany průmyslového vlastnictví,“ uvedl předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl. MPO si toho je vědomo, a proto dlouhodobě formou dotačních programů i vzdělávacích akcí podporuje inovace, aplikovaný výzkum a související patentovou aktivitu českých podniků.

Zkušenosti patentově úspěšných firem na semináři představil zástupce společnosti ŠKODA AUTO Martin Bali-Jenčík. „Jakmile ŠKODA AUTO převzala správu a management duševního vlastnictví do vlastních rukou, personálně posílila vlastní patentové oddělení a přestala tyto aktivity zajišťovat prostřednictvím externích firem, podařilo se nám snížit náklady na třetinu, přičemž jsme výkony zvýšili o polovinu. Každá inovativní firma by měla mít vlastního odborníka na průmyslové vlastnictví, aby mohla činit kvalifikovaná rozhodnutí,“ uvedl Martin Bali-Jenčík.

Semináře pořádá Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků, Úřadem průmyslového vlastnictví a Českou spořitelnou. Pokud jste se nestihli semináře v Plzni zúčastnit, neváhejte se zaregistrovat na další ze série regionálních seminářů, které proběhnou 17. dubna v Liberci, 24. května v Ostravě a 7. června v Brně. Přihlašovat se je možné prostřednictvím webových stránek AMSP ČR nebo na adrese domanikova@amsp.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688