Josef Němeček (Patria Finance)
Okénko investora  |  12.04.2018 17:47:47

Odměňování akcionářů začíná. U ČEZu sázíme na opakování loňské dividendy

Sezóna odměňování akcionářů na pražské burze pomalu začíná. Přinášíme vám přehledné shrnutí dosud známých navrhovaných dividend a konkrétních dat tak, jak je jednotlivé blue-chips zatím zveřejnily. 

U některých titulů (ČEZ, Unipetrol) navrhovaná dividenda známa zatím není. Některé společnosti (Pegas Nonwovones) navrhují, aby dividenda za rok 2017 vyplacena nebyla. 

"U společnosti ČEZ očekáváme dividendu mezi 30-35 , nejvíce sázíme na zopakování loňských 33 . Návrh na výši dividendy by společnost měla oznámit v nejbližších týdnech," říká hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. "V příštím roce pak očekáváme pokles dividendy do pásma 20-25 , když k zhruba 13 miliardám by měl letos klesnout upravený čistý zisk z loňských 19 miliard," podotýká také.

V případě Monety letos dojde k výplatě 8 na akcii. Bude se ale zřejmě jednat o poslední „superdividendu“ minimálně pro několik dalších let, podotýká Sýkora. "V souladu s indikací samotné společnosti totiž počítáme s poklesem dividendy k 5 /akcii v dalších třech letech. Stávající „nadbytečný“ kapitál bude totiž do značné míry zkonzumován účetní změnou (IFRS 9), investicemi do digitalizaci, či očekávaným růstem objemu úvěrů," říká také hlavní analytik Patrie.

"U Komerční banky, která letos hodlá vyplatit 47 na akcii, by v dalších třech letech mohla dividenda naopak pozvolna růst směrem k 50 za akcii, s rizikem mírného poklesu (cca 45 /akcie) v příštím roce," komentuje Sýkora vyhlídky dividendy dalšího bankovního titulu obchodovaného v Praze. "K růstu dividendy v delším horizontu by mělo přispět i mírné zvýšení cílového výplatního poměru z letošních 60 % čistých zisků na 65 % čistých zisků." 

U titulu Telefónica O2 ČR analytici Patrie předpokládají, že stávající výše dividendy (21 ), podporovaná postupným rozpouštěním části emisního ážia, by měla vydržet i v dalších 2-3 letech, uvedl také Sýkora. 

U titulu Stock Spirits je uvedena finální dividenda. Celková dividenda za rok 2017 dosahuje 0,0810 EUR a skládá se z již vyplacené průběžné dividendy ve výši 0,0238 EUR a z této navrhované finální dividendy

Konkrétní termíny ještě mohou podléhat změnám a doporučujeme je ověřit u Vašeho obchodníka s cennými papíry. Dividendové výnosy jsou vypočítány k zavírací ceně z 9. dubna 2018.

Pro lepší srozumitelnost připojujeme vysvětlení některých pojmů:

Ex-day; Ex-dividend: Den, kdy je cenný papír zbaven určitého práva a začíná být obchodován bez tohoto práva (např. práva na dividendu, úpis nových akcií). V tomto případě tedy den, kdy se cenný papír obchoduje již bez nároku na dividendu.

Rozhodný den (Record date): Den, ke kterému musí mít investor cenný papír ve svém vlastnictví resp. být v emitentem uvedené evidenci jako vlastník, aby mohl mít nárok např. na výplatu dividend či jiných požitků plynoucích z vlastnictví cenného papíru nebo např. na účast na valnou hromadu.

Silvia Holá

Josef Němeček

Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na finanční trhy, bankovnictví a hospodářskou politiku. Specializoval se na analýzu dat z ekonomiky finančními trhy. Během studií utvářel zpravodajství z finančních trhů v rámci Hospodářských novin. Několik let vedl Public Relations a propagaci v oblasti vládní podpory exportu. Následně zodpovídal za Business Development v přední tuzemské poradenské skupině. Věnoval se vlastním projektům v oblasti PR. Pět let se v rámci Patria Online podílel na chodu a rozvoji investičního portálu Patria.cz. Od jara roku 2014 se podílel na startu finanční skupiny Roklen Fin, byl šéfredaktorem ekonomického a investičního portálu Roklen24.cz. Od roku 2016 působí ve skupině Patria se zodpovědností za vedení portálu Patria.cz.



Patria Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688