TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  12.04.2018 22:16:11

Trump mlží o Sýrii. S USA můžou udeřit i Britové a Francouzi

Západní mocnosti nadále zvažují vojenské údery jako odplatu za chemický útok v Dúmě, při kterém zemřelo nejméně 60 lidí. Ke Spojeným státům, které však začaly mlžit ohledně načasování operace, by se mohla přidat i Británie. Její ponorky prý už dostaly rozkaz přesunout se do míst, odkud by mohly raketami Sýrii zasáhnout. Jestli se připojí i Francie bude jasné během několika dní.

Trumpova ruská ruleta i cesta ke třetí světové válce. Tak o úvahách šéfa Bílého domu vyslat na syrské cíle - jako trest za údajný chemický útok - americké rakety, mluví zahraniční média. Spojené státy a jejich možní spojenci - Británie a Francie - jsou od dob studené války vůbec nejblíže přímému vojenskému střetu s Ruskem.

O postupu vůči ruskému spojenci, syrskému prezidentu Bašáru Asadovi, jehož jednotkám je chemický útok připisován, se ve Velké Británii mluvilo dnes na mimořádné schůzi kabinetu. Britské válečné ponorky už prý dostaly rozkaz přesunout se blíž k Sýrii.

"Používání chemických zbraní nemůže projít bez odezvy," prohlásila razantně britská premiérka Theresa Mayová.

Vojenskou operaci zvažuje i francouzský prezident Emmanuel Macron, který prý má důkazy, že v Sýrii šlo o chemický útok a že zabíjel chlór.

"Rozhodnutí přijmeme ve vybranou chvíli, kdy to budeme považovat za nejužitečnější a nejefektivnější," prozradil Macron.

Ve Středozemním moři už je v pohotovosti americký torpédoborec USS Donald Cook vybavený střelami s plochou dráhou letu. S úderem Trump ale zatím nepospíchá.

"Nikdy jsem neřekl, kdy útok na Sýrii zahájíme. Může to být velmi brzo, nebo vůbec ne tak brzo," mírnil svůj čtvrteční tweet o "krásných raketách, které přiletí" americký prezident.

Moskva i Damašek použití chemických zbraní v zemi popírají. Rusko varovalo, že v případě útoku sestřelí všechny americké rakety - a zničí i odpalovací zařízení. Na hrozbu amerického útoku reagovala i syrská armáda. Letectvo poslalo část letadel na základnu, kterou v Sýrii užívají Rusové.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688