STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  18.04.2018 15:20:41

Evropský automobilový trh v problémech?

Autor: Bc. Martin Pohl

Prodeje automobilů v Evropě se za první čtvrtletí 2018 propadly na nejhorší úroveň za posledních pět let. Jedna z příčin tohoto poklesu poptávky je pokles spotřebitelské důvěry ve Velké Británii spojený s Brexitem. Jelikož se jedná o druhý největší automobilový trh evropského regionu, je tento pokles velmi znatelný. Jak moc se má běžný spotřebitel i investor obávat?

Dle Asociace evropských automobilových výrobců (ACEA) nové registrace aut v Evropské unii za první čtvrtletí roku vzrostly jen o 0,6 %, což je nejslabší nárůst od druhého čtvrtletí 2013, kdy byl celý region postižen silným útlumem. Propad o 5,2 % v březnu, způsoben poklesem na třech z pěti největších automobilových trzích (Velké Británii, Německu a Itálii), naznačuje, že "růst začíná stagnovat", uvádí ACEA.

Prodeje za měsíc březen klesly u 8 z 10 nejvýznamnějších výrobců automobilů. Nejvyšší propady zaznamenaly společnosti Ford Motor Co., Fiat Chrysler Automobiles NV, BMW AG a Nissan Motor Co.

Ve Velké Británii došlo k největšímu poklesu prodejů ze všech sledovaných zemí, v březnu klesly o celých 16 % a za celé čtvrtletí došlo k útlumu o 12 %. Částečně lze za tyto poklesy vinit také extrémní zimní období a růst automobilové daně z dubna 2017. Ale Brexit je považován za nejvýznamnější faktor úbytku prodejů, což tvrdí Ian Plummer, výrobní ředitel společnosti Auto Trader, zabývající se prodejem nových i ojetých vozů. Absence dohody mezi Velkou Británii a Evropskou unií na budoucí podobě vzájemného tržního fungování má za následek vyčkávání a stagnaci britských automobilových podniků ohledně tržní expanze i zaměstnávání nových pracovních sil.

Procentuální pokles registrací vozů na územích EU a EFTA za březen 2018

Graf: Procentuální pokles registrací vozů na územích EU a EFTA za březen 2018.

Nejenže Brexit negativně ovlivnil spotřebitelskou důvěru ve Velké Británii, ale klesající směnné kurzy snížily možnosti místním výrobcům nalákat spotřebitele výhodnými nabídkami na prodej aut ve Velké Británii kvůli dopadu klesající libry a snížené výnosnosti z takto prodaných aut.

V Německu, největším evropském automobilovém trhu, včera zveřejnily dva výzkumné ústavy své zprávy naznačující výkyvy v důvěře investorů a potenciální riziko recese automobilového průmyslu. Jako jeden z faktorů udávají také vzrůstající napětí u obchodních vztahů mezi Evropskou unii a jejím významným obchodním partnerem USA.

ACEA ve své zprávě v lednu uvedla, že očekává zpomalení růstu prodejů v celém letošním roce. CEO společnosti PSA Group Carlos Tavarez zmiňuje jako největší hrozby pro evropský automobilový trh Brexit společně s legislativou EU ohledně oxidu uhličitého. Momentálně však zůstává evropský automobilový trh stabilní, což sdělili na březnové konferenci zástupci společností Peugeot, Opel a Vauxhall.

Je důležité uvést, že výše popsané skutečnosti se dosud na vývoj akcií automobilových společností  například Fiat Chrysler Automobiles NV výrazně neprojevily, naopak u společnosti Ford Motor Co. od začátku roku k poklesu došlo, zde je však pokles spojen i s jinými faktory než evropský Brexit, jelikož je pro společnost evropský trh až na druhém místě za domácím americkým. Bude velice zajímavé vývoj na evropském i globálním automobilovém trhu sledovat, zda-li se potvrdí stávající trend poklesu, či s blížící se dohodou o podobě Brexitu dojde k opětovnému navýšení prodejů vozů.

Graf Ford Motors

Graf: Vývoj akcie společnosti Ford Motor Co. v období prosinec 2017 - duben 2018.

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688