MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Daně a účetnictví  |  20.04.2018 00:10:59

Od roku 2021 bude zrušeno stávající osvobození od DPH při dovozu malých zásilek

Ministryně financí Alena Schillerová se dnes zúčastnila česko-francouzského kolokvia o obchodu se zbožím a službami prostřednictvím internetu. Diskuse se konala na Francouzském institutu v Praze za účasti velvyslance Francouzské republiky pana J. E. Rolanda Galharague.

„Není to tak dávno, co celníci fyzicky kontrolovali na hranicích převoz zboží v dodávkách a kamionech. Řada lidí dokonce žije v přesvědčení, že se vstupem ČR do Schengenského prostoru byla Celní správa zrušena. Realita je taková, že svou práci uzpůsobuje rychlému tempu technologického vývoje, ve kterém oblast e-Commerce představuje jednu z největších výzev,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Obchod na internetu usnadňuje velkým i malým firmám přístup na nové trhy a dává jim možnost oslovit široké spektrum zákazníků. Státy musí umět odpovídajícím způsobem nastavit celní a daňové postupy a zákony na ochranu spotřebitele. Internet ve svobodném světě nezná hranic, proto je zcela zásadní aktivní mezinárodní spolupráce,“ ocenila Alena Schillerová konání kolokvia.

Dlouhodobě roste podíl obchodu, jehož objednání se uskutečňuje přes internet stejně jako podíl internetových plateb. Ruku v ruce s tím velké e-shopy začínají budovat sklady v cílových zemích, případně zde vznikají distribuční huby. Mění se tak celé vzorce obchodování a je nutné adekvátně změnit i legislativní rámec pro obchodování.

Evropská Rada v prosinci 2017 schválila nový daňový balíček týkající se přeshraničního elektronického obchodu. Od roku od roku 2021 bude zrušen stávající osvobození od DPH při dovozu malých zásilek s hodnotou pod 22 EUR, u nichž v posledních letech dochází k velmi významnému nárůstu dovozu ze třetích zemí a často dochází k účelovému snižování cen právě pod tuto hranici.

Česká republika toto opatření vítá, protože dojde ke snížení možností zneužívání stávajícího systému, což přispěje k dostatečně efektivním kontrolám ze strany Celní správy při zachování hladkého a rychlého průběhu obchodování.






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688