Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  21.04.2018 09:35:52

10 důvodů, proč nevěřit v překonání lednových maxim

Poté, co se na akciové trhy vrátila volatilita a indexy se ani po dočasném vzpamatování nedokázaly vrátit na rekordy z konce ledna, se množí spekulace, co bude dál. Optimisté věří v obrat a chápou současný vývoj jako nutnou korekci, pesimisté očekávají hlubší propady. Co druhým jmenovaným hraje do karet? 

Investoři se mohou k současné situaci stavět jakkoli, ale je pravda, že déle než rok trvající období bez propadu cen akcií o 2 % nejsou zrovna běžná. Aktuální korekce je tedy nepochybně ozdravná. Doug Kass, zakladatel a šéf Seabreeze Partners Management, si myslí, že trhy již letos na maxima z ledna nedosáhnou. Uvádí pro to deset celkem rozumných důvodů.

Prezident. Toho, že chování amerického prezidenta a jeho administrativy, i přes populistické předvolební sliby a zavedení daňové reformy, není pro akciové trhy příliš dobré, si musí všimnout každý. Nesystémové kroky, impulzivní chování a vyvolávání obchodních válek nakonec na trhy musí dolehnout.

Očekávání ohledně synchronního globálního ekonomického oživení jsou mylná. Mnozí analytici jsou optimisticky naladěni díky dobrým zprávám z amerického trhu práce, ale podle Kasse nejde o vhodný ekonomický indikátor. Opatrné predikce růstu HDP, zejména v období obnovy po hurikánech a tři měsíce po schválení daňové reformy, nepůsobí přesvědčivě. Očekávání rychlého růstu může po zveřejnění reálných dat vyústit ve zklamání investorů. A neplatí to pouze pro USA, ale i pro EU.

Zpřísňování politiky centrálních bank. Po devítileté éře extrémně levných peněz se z centrálních bankéřů stávají nepřátelé akciových investorů.

Vládě USA chybí fiskální disciplína. Tolik očekávaná daňová reforma v konečném důsledku jen zvýší rizika spojená s rychle rostoucím dluhem a zvětšujícími se fiskálními deficity. 4 biliony dolarů v bilanci Fedu znamenají velký problém a nově emitované státní dluhopisy za 2-3 biliony dolarů budou vytvářet tlak na úrokové sazby.

Inflace nabývá reálných kontur a sazby míří vzhůru. Stačil růst výnosu 10letých vládních dluhopisů USA o pouhých třicet bazických bodů, aby se zhroutil populární obchod založený na shortování volatility. Něco podobného se děje i na trhu s mezibankovními sazbami. 3měsíční LIBOR se dostal nad 2,3 % a za rok již vzrostl o více než 115 bazických bodů, tedy více než základní sazba Fedu. Rozdíl mezi 3M LIBOR a takzvaným overnight indexed swapem roste (spread LIBOR/OIS ukazuje, jak drahé jsou půjčky oproti bezrizikové úrokové sazbě), a ačkoli nikdo neví proč, je jasné, že to vede ke zdražování úvěrů, a tedy potenciálním problémům.

Inflace je pro akcie větší problém než sazby
Růst úrokových sazeb centrálních bank bývá považován za špatnou zprávu pro akcie...

Obchodní válka již není jen senzačním mediálním titulkem. Poté, co začaly platit cla na hliník a ocel dovážené do USA, přičemž Trump udělil (v některých případech dočasné) výjimky řadě zemí, Čína oplácí stejnou mincí.

Akcie FANG vévodí trhu, a jsou proto hrozbou. Akcie společností Facebook, Amazon, Netflix a Alphabet táhnou již delší dobu trh vzhůru, ale jejich rostoucí vliv a akviziční politika narušují všechna odvětví, do nichž vstoupí. Kromě těch to má vliv i na zaměstnance dotčených firem, a dokonce i na realitní trh.

Rostoucí optimismus mezi individuálními investory. Rekordní přílivy peněz do fondů a ETF jsou obecně považovány za kontrariánský, tedy v tomto případě medvědí indikátor. Investoři hnaní optimismem navyšují aktivitu po nedávných propadech, což ale nakonec bude znamenat ještě větší lavinu, pokud budou propady pokračovat.

Index S&P 500 se v současnosti pohybuje okolo 2 600 bodů, podle Kasse je ale přiměřená úroveň zhruba 2 400 bodů. Riziko poklesu je podle něj pětinásobně větší než možnost opětovného růstu. Uvidíme na konci roku, jak je na tom Kass s predikcemi, ale jeho argumenty dávají smysl.

 do rozjetého...
Investorský magazín: NaSTARTujte své obchody na pražské burze
Pražská burza začala jako magnet přitahovat malé české firmy a měla by k...
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.08.2022Karol Piovarcsy (Euro Asia AM): 10 důvodů, proč investovat do zemí ASEAN Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
21.04.202210 důvodů, proč je ořechové máslo lepší než alkohol Táňa Lišková (Nutspread.cz)
23.08.2021Proč je lepší žít za Prahou než v Praze: 10 důvodů Jana Brožková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688