Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.04.2018 09:18:58

ČEZ plánuje růst v teplárenství (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ plánuje rozšíření svých aktivit v oblasti teplárenství.

V jaderné elektrárně Dukovany skončila po devíti dnech neplánovaná odstávka čtvrtého bloku, který začal opět vyrábět elektřinu.

Český telekomunikační úřad chce snížit ceny u mobilního internetu.

Evropské akcie by mohly zahájit obchodování mírným růstem.

?Od 1. května končí výjimka na dovozní cla týkající se oceli a hliníku pro země EU. Pozornost tak bude tento týden směřovat k jednání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho francouzským protějškem Macronem (zítra), respektive německou kancléřkou Merkelovou (v pátek). Dnes bude zveřejněn předstihový PMI index za eurozónu, který by měl zaznamenat mírné zlepšení oproti předchozímu měsíci. Ve zbytku týdne bychom se měli dočkat spíše slabších dat HDP za Q1 18 z USA, Velké Británie a do určité míry i Francie. Dubnové předstihové indikátory z různých zemí Evropy by po slabších předchozích měsících měly zamířit vzhůru.

V Americe dnes zveřejní výsledky hospodaření řada společností, kde mezi těmi známějšími jsou mateřská společnost Googlu Alphabet, výrobce hraček Hasbro či výrobce těžařského zařízení Halliburton. Z evropských společností se dnes dočkáme například výsledků poskytovatele finančních služeb UBS Group.

Société Générale zvýšila doporučení pro německou energetickou společnost RWE na Koupit.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily páteční obchodování ztrátami, avšak za celý týden si tamní trhy připsaly kolem půl procenta. Index Dow Jones ztratil 0,8 %, S&P 500 oslabil o 0,9 % a technologický Nasdaq si pohoršil o 1,3 %. V rámci indexu S&P 500 nejhůře dopadli výrobci nezbytného zboží (-1,7 %) a technologické společnosti (-1,5 %). Výrazně o více než 4 % se v pátek propadly akcie společnosti Apple, což stáhlo trhy dolů. Zisky se podařilo vybojovat pouze finančním institucím, když posílily o 0,1 %.

Většina trhů v Asii zakončuje první obchodní den v červených číslech, a to především kvůli situaci ohledně Severní Koreji, která přislíbila, že pozastaví svůj jaderný program. Vzrůstá tak nejistota, co bude tamní režim chtít výměnou za tento ústupek a zda jednání nakonec případně neselžou. Ztráty se pohybují do 1,5 %. Menší zisky se podařilo získat jen trhům australským (+0,3 %) a indickým (+0,4 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který odepisuje 0,3 % své hodnoty, se nejméně dařilo sektoru zdravotní péče (-1,1 %). Do plusu se dostaly finanční instituce (+1,1 %).

ČEZ

Energetická skupina ČEZ má jeden z hlavních cílů své strategie rozšíření působnosti v teplárenském byznysu v průběhu nadcházejících let. Šéf ČEZ Daniel Beneš uvedl, že se jedná o vedlejší byznys vedle elektroenergetiky, tudíž mu dává smysl, aby ČEZ v teplárenství rostl. V tomto odvětví společnost zajímá hlavně Česko a Slovensko. Teplárenství s sebou přináší dvojí výnosy z výroby elektřiny a tepla. Je tak možné generovat zisky i při nižších cenách elektřiny. ČEZ by rád do roku 2020 právě díky posílení v teplárenství, snížení nákladů a optimalizaci výroby elektřiny a těžby uhlí vylepšil svůj provozní zisk o tři miliardy korun. V posledních letech je ČEZ v oblasti teplárenství již celkem aktivní. Na počátku roku koupil polskou společnost Metrolog, která se věnuje službám souvisejícím s tepelným hospodářstvím. Před rokem převzal tepelné hospodářství města Jirkov. Výrazně větší investiceČEZ však teprve v plánu. Hodlá postavit horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic o délce téměř 26 kilometrů za 1,3 mld. CZK, čím bude zásobovat přibližně 30 % obyvatel města. Další šancí ČEZ na posílení v daném odvětví by mohlo poskytnout také plnění ze snížených emisních limitů Evropské unie, které si vyžádá ještě značné investice. K těm však nemusejí být všichni majitelé tepláren ochotni přistoupit a mohli by začít uvažovat o prodeji.

O2 Czech Republic

Český telekomunikační úřad se rozhodl zasáhnout proti trojici hlavních telefonních operátorů v zemi z důvodu drahého mobilního internetu v porovnání s ostatními zeměmi v Evropě. Brzdou dalšího zlevňování je dle ČTÚ právě velká mobilní trojka, která omezuje byznys více než stovky drobných konkurentů, jímž příliš draze prodává mobilní služby. ČTÚ navrhuje velké operátory na velkoobchodním trhu regulovat, což má vést ke snížení cen jejich menších soupeřů, větší konkurenci a tím i k posílení tlaku na zlevňování nabídek pro spotřebitele. Veškeré podklady k regulaci již úřad zaslal k posouzení Evropské komisi, která by měla rozhodnout v průběhu léta. Telekomunikační úřad by v případě schválení Evropskou komisí musel ještě zpracovat analýzu mobilního trhu, což by zabralo několik dalších měsíců, než by mohlo dojít k přípravám samotné regulace. Drobní operátoři ale odmítají tak dlouho čekat na výsledek a chystají v nadcházejících týdnech první oficiální spor s velkou trojkou operátorů (Vodafone, T-Mobile a O2 Czech Republic), kde se za účasti zástupců ČTÚ budou dohadovat o zlepšení podmínek pro svůj byznys. Pokud by došlo k zastropování velkoobchodních cen na služby mobilního internetu, došlo by dle vyjádření O2 k poklesu zisku, které mají velcí operátoři od svých menších soupeřů. Jejich výpadek by si pak kompenzovali právě na spotřebitelích.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.03.2019Akciové trhy pokračují v růstu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.01.2019Mzdy v ČEZ vzrostou o 6 % (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688