STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  23.05.2018 15:25:17

Co znamená rostoucí cena ropy pro akciové trhy?

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Investoři na akciových trzích mají rádi neočekávané zvyšování cen ropy, alespoň prozatím. Změní se však názor investorů?

Zatímco investoři a ekonomové se zaměřují spíše na přetahování mezi pozitivním zvýšením kapitálových výdajů výrobců ropy a nárůstem spotřebitelských výdajů z důvodu zvyšování cen benzinu, blížící se hrozba akcií by se mohla projevit i jinde.

„Pokud dáte do poměru výnos desetiletých pokladničních poukázek a cenu ropy za posledních 6 měsíců, uvidíte pozitivní korelaci, a to je to, čeho se obávám,“ uvedla Kristina Hooper, hlavní stratégka celosvětového trhu ve společnosti Invesco, jež spravuje okolo 973 miliard dolarů majetku.

Zvyšování cen ropy přichází spolu s růstem cen ostatních vstupů jako hliník a ocel, a s očekáváním dalšího zvyšování mzdové inflace. To způsobí, že ropa bude silným hnacím motorem inflačních tlaků a také výnosů dlouhodobých pokladničních poukázek. Není překvapením, že když se začala zvyšovat cena ropy, výnosy se také začaly zvyšovat, přičemž desetiletá výnosová sazba překročila poprvé od roku 2011 hodnotu 3,10 %.

Cena ropy se také zvýšila kvůli rozhodnutí prezidenta USA Donalda Trumpa znovu uložit sankce Íránu v úsilí zlikvidovat vývozy ropy významných producentů a donutit tak Írán, aby opětovně vyjednal jadernou dohodu z roku 2015, která ukončila tehdejší kolo sankcí.

Ropa vyvolala nadšení v energetickém sektoru. ETF energetického sektoru SDPR se v květnu zvýšil o téměř 5,8 %. Rostoucí cena ropy však znamená také rostoucí cenu benzinu. A to vytváří předpoklady pro válečné přetahování ekonomů a politiků.

Kristina Hooper při zkoumání desetiletých výnosů pokladničních poukázek uvedla, že trh se s tím vypořádá za poměrně krátkou dobu. Zatímco rostoucí ceny ropy snižují marže, zisky zůstávají celkově silné, měnová politika FEDu zůstává akomodativní a celosvětová ekonomická situace je do značné míry podpůrná.

Ropa je komoditou, která pomáhá vrátit trhy do více normálního prostředí, jež zahrnuje zvýšenou volatilitu. To by mohlo znamenat krátkodobé opakování únorového poklesu akcií, ale myslím, že se relativně rychle navrátí zpět,“ řekla Hooperová.

Oil Market

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688