Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  24.05.2018 09:09:09

Zápis z jednání Fedu zvýšil šance na červnové zvýšení sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

Včera zveřejněný zápis z květnového zasedání Fedu ukázal, že červnové zvyšování sazeb je téměř jistá věc. Ráno zveřejněná statistika německého HDP potvrdila, že růst v prvním čtvrtletí byl podpořen investicemi a soukromou spotřebou. Pokles vývozů k celkovému růstu německé ekonomiky přispěl negativně.

Euroskupina jedná o čtvrtém záchranném balíčku pro Řecko

Na dnešním setkání Euroskupiny se bude probírat jarní prognóza Evropské komise, důležitým tématem pravděpodobně bude také současný vývoj v Itálii. Hlavním bodem ale zůstává čtvrtý ekonomický ozdravný program k zajištění udržitelnosti řeckého veřejného dluhu, jehož závěr se ale pravděpodobně před 21. červnem nedočkáme.

Vpředhledící indikátory z Německa zklamaly

Spotřebitelská důvěra v eurozóně v květnu mírně zkorigovala, nadále však zůstává nad svým dlouhodobým průměrem. Podobnou korekci jsme viděli i u květnových indikátorů nákupních manažerů v Německu i v eurozóně. Téměř všechny skončily pod očekáváním trhu, nadále ale ukazují na expanzi tamějších ekonomik.

Zápis z posledního zasedaní Fedu ukázal, že většina představitelů předpokládá již brzké zvyšování sazeb, pokud se současný ekonomický výhled naplní. Trh tak předpokládá, že červnové zvyšování sazeb je hotová věc. Ze zápisu ale nevyplývá, jestli je pravděpodobnější, že Fed zvedne letos sazby ještě dvakrát nebo třikrát. V současnosti se americká inflace nachází nad dvouprocentním cílem a nezaměstnanost v dubnu byla nejníže od roku 2000. Americká ekonomika je v dobré kondici a někteří členové FOMC zdůraznili, že je třeba této ekonomické expanze využít k normalizaci měnové politiky. Trojí zvýšení se tak nejeví jako úplně nereálné, přesto si myslíme, že pouze dvojí utažení měnových podmínek je pravděpodobnější.

Dolar během včerejšího dne posílil o 0,8 %, nakrátko se dokonce dotkl hranice 1,168 USD/EUR. Dnes ráno se pohybuje kolem úrovní 1,170 USD/EUR, a je tak nejsilnější od listopadu loňského roku.

Růst německé ekonomiky v prvním čtvrtletí nebyl nijak závratný. Dnešní druhé čtení ale ukázalo, že dynamika HDP byla podpořena především kapitálovými investicemi a soukromou spotřebou. Naopak německé vývozy poklesly nejvíce od roku 2012. Čisté vývozy tak snížily celkový růst německé ekonomiky o desetinu.

Spotřebitelská důvěra se stále drží vysoko

Dnes bude zveřejněn květnový konjunkturální průzkum ČSÚ. Spotřebitelská důvěra se již několik měsíců v řadě drží na vysokých hodnotách, protože české domácnosti stále více profitují z utaženého trhu práce a rostoucích mezd. Také podnikatelské důvěra v dubnu rostla, té ale trh práce a nedostatek pracovní síly nepomáhá. Je však pravděpodobné, že se důvěra v ekonomiku udrží na vysoké úrovni i v květnu. 

K oslabení zlotého přispěla i slabší statistika maloobchodních tržeb

Kalendář v regionu včera nabídl polská data z maloobchodu, která trh zklamala. Dynamika tržeb klesla a očekává se, že tento trend bude pokračovat i v následujícím období kvůli omezení nedělních prodejů. Zlotému tak nic nebránilo v pokračování v oslabování. Od začátku měsíce polská měna ztratila 1,7 % na současných 4,304 PLN/EUR.

Také ostatní měny v regionu ztrácely. Česká koruna si včera sáhla na nejslabší hodnotu od prosince loňského roku (25,84 CZK/EUR) a celkově od pondělí oslabila o téměř tři čtvrtě procenta.  Maďarské měně nepomohla ani statistika z trhu práce, která potvrdila dvouciferný růst tamních mezd, a forint během dne ztratil třetinu procenta. Během pozdního odpoledne následně mírně však zkorigoval na 318,3 HUF/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688