Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  24.05.2018 15:26:40

ECB: Výraznější zpomalení v eurozóně je možné


Ekonomika eurozóny stále šlape kupředu, ale výraznější zpomalení je možné a politická nejistota v zemích, jako je Itálie, podrývá důvěru, uvedli dnes představitelé Evropské centrální banky. Stimulační opatření ECB živí pět let trvající zotavení ekonomiky bloku a centrální bankéři připravují trhy na ukončení programu nákupů aktiv za 2,55 bilionu eur. Avšak nečekané zpomalení hospodářského růstu, napětí v oblasti globálního obchodu a obavy z výdajových plánů nové italské vlády by mohly zkřížit její plány.

ECB se snaží tyto obavy mírnit. Argumentuje, že růst je stále solidní a široce založený. Současně však varuje, že výraznější zpomalení je možné, částečně kvůli rostoucím kapacitním limitům, a že nejistota stoupá.

"Objevily se známky ochabující poptávky, které je zapotřebí monitorovat," uvedla ECB v zápisu z dubnového měnového zasedání. "Výraznější oslabení poptávky, zejména v souvislosti s vnějšími faktory, proto nelze vyloučit."

"Zdá se, že zvolnění růstu má široké základy napříč zeměmi a sektory," dodala ECB v zápisu.

Ekonomické indikátory od dat o hrubém domácím produktu až po průzkumy mezi nákupními manažery (PMI) poukazují na zásadní zpomalení v eurozóně. Otázkou je, zda se po zrychlení růstu na neudržitelnou míru z přelomu roku ekonomická aktivita ustálí na nižší úrovni, nebo přijde další oslabování.

Oficiální linie versus kuloáry

Představitelé ECB v oficiální rovině takové obavy nesdílejí a tvrdí, že ekonomika bloku stále roste nad svým potenciálem, takže ECB může stále ukončit nákupy aktiv do konce roku, zatímco inflační tlaky se budou nadále stupňovat. V soukromí však říkají, že současné zpomalení by mohlo znamenat, že první zvýšení sazeb přijde později, než se nyní očekává, a celková trajektorie sazeb bude pozvolnější, neboť ECB si může stěží dovolit výrazné utahování finančních podmínek.

Finanční trhy odložily předpoklad prvního zvýšení sazeb ECB z dubna na červen příštího roku, ale analytici oslovení Reuters stále v drtivé většině očekávají, že nákupy dluhopisů po krátkém omezení jejich objemu skončí ještě letos.

Zdroj: Reuters

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688