Patria (Patria Finance)
Alternativní investice  |  28.05.2018 08:33:34

Dílo slavné české malířky Toyen se v nedělní aukci galerie Kodl vydražilo za bezmála 20 milionů korun


Obraz české malířky Toyen nazvaný A teď, když přijde čas byl na nedělní aukci galerie Kodl v Praze vydražen za 19,4 milionu korun včetně aukční přirážky. Za 9,7 milionu korun změnil majitele také obraz Koupání v Oravě od Josefa Čapka. Celkem se na nedělní aukci prodala díla za téměř 200 milionů, sdělila mluvčí pořádající Galerie Kodl Terezie Kaslová. Část výtěžku dražby jde na dobročinné účely.
 
Sugestivní obraz od Toyen, vlastním jménem Marie Čermínové, šel do aukce s vyvolávací cenou 13 milionů korun. Plátno z roku 1957, kterému výjimečný význam přisuzovala i sama malířka, je podle galerie reprezentativní ukázkou z autorčina vrcholného pařížského období.

Hranici šesti milionů na aukci pokořil znovuobjevený a po mnoho desítek let veřejnosti nepřístupný obraz Děti v lese od Václava Brožíka. Nového majitele dnes získal za 6,2 milionu. Ještě o více než dva miliony dráž byla vydražena velkoformátová Kompozice od Františka Foltýna a s cenou 9,7 milionu korun opustil dražební sál Čapkův obraz Koupání v Oravě.

V Česku nepříliš obvyklou položkou dražby byla plastika jednoho z nejvýznamnějších představitelů surrealistického proudu Salvadora Dalího. Bronzová socha Mínotaurus se prodala za 8,4 milionu korun.

"Pozornost sběratelů se soustředila kromě Dalího i na tvorbu jiných zahraničních autorů a to zejména francouzských impresionistů Louise Valtata, Armanda Guillaumina a Eugena Boudina," uvedla Kaslová. Úspěchu a nových autorských rekordů dosáhla i díla českých klasiků z 19. století, například Aloise Kirniga, Maxmiliána Haushofera či Maxmiliána Pirnera. Velkému zájmu dražitelů se těšili také čeští avantgardní umělci i modernistická díla. "Autorské rekordy padaly kupříkladu u děl Magdaleny Jetelové, Vlastimila Beneše, Vladimíra Kopeckého či Jindřicha Štyrského," doplnila Kaslová.

Na aukci se dražila také díla několika současných výtvarníků. Výtěžek z prodeje desítky z nich věnuje Galerie Kodl už posedmé ve prospěch Centra Paraple na pomoc lidem na vozíku s poškozením míchy. Aukce vynesla na dobročinné účely 581.000 korun.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Po 08:16 Koruna sleduje dál eurodolar (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688