Makroekonomika  |  14.06.2018 13:56:41

ČNB znejistila trh: proběhne zvýšení sazeb už v červnu?

Koncem měsíce (27. 6.) náš čeká čtvrté měnověpolitické jednání ČNB. Současná prognóza centrální banky stále počítá se zvýšením sazeb až koncem roku a spoléhá spíše na posilování koruny. ČNB se tak snaží vyhnout přílišnému odklonu od měnové politiky ECB a riziku následného prudkého posilování koruny. Situace v ekonomice a na trhu se však změnila a centrální banka je tlačena k výrazně rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Kurz koruny k euru je v současnosti přibližně o šedesát haléřů slabší, než počítá prognóza centrální banky. Květnová míra inflace překvapivě vyskočila o dvě desetiny procentního bodu nad cíl ČNB a mzdy rostou nejrychleji od roku 2003.

Ještě do středy příštího týdne, kdy začíná mediální karanténa, se mohou členové bankovní rady vyjadřovat k měnověpolitickým otázkám. Prozatím tak učinili čtyři členové ze sedmi. Guvernér J. Rusnok a radní M. Mora se přiklánějí k rychlejšímu zvyšování sazeb vzhledem k odklonu vývoje od prognózy. Nespecifikují však načasování a předpokládáme, že si budou chtít počkat na novou prognózu banky. Na jestřábí stranu podle posledních vyjádření řadíme V. Bendu a T. Nidetzkého v čele s M. Hamplem, kteří podle našeho názoru budou hlasovat už v červnu pro zvýšení úrokových sazeb. Zbylé členy, V. Tomšíka a O. Dědka, řadíme do holubičího tábora bankovní rady.

Šance červnového zvýšení úrokových sazeb se tak podle našeho názoru zvyšuje, ale stále předpokládáme, že si bankovní rada raději počká na srpnovou makroekonomickou prognózu a až tehdy rozhodne o zvýšení. Z makroekonomického pohledu na této nuanci v načasování nezáleží. Podstatné je, že utažení měnových podmínek, které si ekonomika žádá, proběhne. Trh v současnosti počítá s téměř dvěma zvýšeními sazeb v tomto roce, což je v souladu s naší prognózou z počátku roku. Počítáme, že další zvýšení bude následovat v listopadu a další dvě v  roce příštím.

Červnové jednání bezpochyby vyšle trhu jestřábí signál. Naladění centrální banky se změnilo a úrokový kanál měnové politiky je opět ve hře. Koruna by tak měla dostat nový impuls k posílení.

František Táborský, analytik
Ekonomický výzkum
 
Raiffeisenbank a.s.
 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

04.05.2023Ranní okénko - Fed na konci cyklu, ČNB i přes stabilitu znejistila trhy Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.06.2022Komentář ke zvýšení sazeb ČNB 22. června 2022 NN Investment Partners (NN Investment Partners)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688