STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  15.06.2018 16:56:09

ECB: Éra snadných peněz pro eurozónu skončí rokem 2018

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

ECB Podle očekávání sazby nezměnila, hlavní refinanční sazba zůstává na 0,00 %. Nynější nákupy aktiv v objemu 30 mld. EUR měsíčně budou pokračovat do konce září 2018 a po konci září 2018 bude nákup aktiv snížen na 15 mld. EUR měsíčně do konce prosince 2018, pak skončí úplně.

Na zasedání Rady guvernérů ECB v Rize, hlavním městě Lotyšska, byla naplánována diskuse, zda ukončit nákupy vládních a podnikových dluhopisů, známé jako kvantitativní uvolňování, které pomohly eurozóně před kolapsem kvůli dluhové krizi.

Přechod z desetiletí, kdy bylo získání peněz mimořádně snadné, je choulostivý. Ve středu Fed oznámil, že navýšil svou referenční úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu. V roce 2013 Fed vyvolal globální výprodej rizikovějších investic, když oznámil, že začne redukovat program kvantitativního uvolňování.

Aby se předešlo stejným reakcím, ECB postupovala velmi opatrně a přizpůsobila jazyk pro společnost ve svých veřejných prohlášeních, aby signalizovala postupný odchod z programu QE.

V poslední době banka uvedla, že debata o tom, kdy ukončit program nákupu dluhopisů, byla oficiálně zahájena Radou guvernérů, tedy hlavním rozhodovacím orgánem banky.

Peter Praet, člen výkonné rady centrální banky, který sleduje ekonomiku eurozóny, 6. června řekl, že dnes na zasedání proběhne diskuse o tom, „zda dosavadní pokrok byl dostatečný k zaručení postupného uvolňování našich čistých nákupů“.

To byla změna oproti konci dubna, kdy Mario Draghi, prezident ECB, trval po schůzce o měnové politice na tom, že členové nediskutovali program nákupu dluhopisů.

Po růstu v roce 2017 přišlo v posledních měsících zpomalení a každý den se zdá, že přijde nové varování, že něco není v pořádku. Ve středu například uvedla statistika Evropské unie, že průmyslová produkce poklesla v dubnu o 0,9 %.

Evropské podniky jsou zmatené a nespokojené s rozhodnutím prezidenta USA Donalda Trumpa, zda uvalit cla na dovoz oceli a hliníku. Zároveň je Itálie v rukou populistů a Británie se snaží vyřešit podmínky opuštění Evropské unie.

Nejistota způsobuje, že podniky nejsou ochotny investovat a způsobují tak zpomalení růstu.

„Existuje zde psychologický efekt,“ řekl Ulrich Spiesshofer, výkonný ředitel společnosti ABB se sídlem v Curychu, která dodává vybavení pro energetické sítě.

„Pokud půjdete na Blízký Východ, je zde nejistota; pokud půjdete do Asie, je zde nejistota; pokud se podíváte na Evropu, je zde nejistota; a pak půjdete do Washingtonu, kde je také nejistota,“ řekl Spiesshofer. „Musíme se s tím vypořádat.“

ECB President Draghi

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz



Přečtěte si také:

08.09.2022Konec éry levných peněz, rovněž ECB zvedá sazby Tisková zpráva (Tisková zpráva)
13.10.2017ECB zvažuje snížení rozsahu QE na polovinu v roce 2018 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688