Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  15.06.2018 23:15:58

15. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pátek mírně oslabily. Investoři mají obavy z obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou. Americký prezident Donald Trump se rozhodl uvalit cla ve výši 25 % na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 50 miliard USD. Peking bezprostředně poté oznámil, že chystá opatření obdobných rozměrů a intenzity.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, ztratil 0,34 % na 25 090,48 bodu (za týden -0,89 %), širší index S&P 500 klesl o 0,11 % na 2 779,42 bodu (za týden +0,01 %) a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,19 % na 7 746,38 bodu (za týden +1,32 %). Index volatility VIX klesl v pátek o 1,16 % na 11,98 bodu (před týdnem 12,18 bodu) a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o jeden bazický bod na 2,92 % (před týdnem 2,95 %). Nejpopulárnější kryptoměny ztratily v pátek od dvou do pěti procent.

Analytik Peter Tuz ze společnosti Chase Investment Counsel uvedl, že za poklesem akciového trhu stojí především obnovené obavy z vypuknutí obchodní války. Upozornil nicméně, že výprodej akcií není nijak drastický. Dolů zamířily například akcie výrobce letadel Boeing (-1,25 %), který je největším americkým exportérem do Číny.

5 Z 25 AKCIÍ, KTERÉ BY MĚLY ZAJÍMAT DLOUHODOBÉ INVESTORY

Na devizovém trhu euro posilovalo vůči dolaru poté, co ve čtvrtek utrpělo nejprudší pokles za téměř dva roky. Dolar v důsledku rostoucího obchodního napětí mezi USA a Čínou mírně oslabil také vůči japonskému jenu. "Na kurz dolaru k jenu mají zjevně trochu negativní dopad rostoucí obavy z obchodní války," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange.

Kolem 22.00 SELČ vykazovala jednotná evropská měna nárůst o zhruba 0,3 % a pohybovala se mírně nad 1,16 USD. Ve čtvrtek se euro vůči dolaru propadlo o téměř dvě procenta, protože Evropská centrální banka slíbila, že bude přinejmenším do konce léta příštího roku držet své základní úrokové sazby na rekordních minimech. Euro tak zaznamenalo nejprudší pokles od 24. června 2016, kdy v reakci na výsledek referenda o odchodu Británie z Evropské unie oslabilo o téměř 2,4 %.

Americký prezident Donald Trump v pátek oživil obavy z obchodní války, když rozhodl o uvalení cel ve výši 25 % na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 50 miliard USD. Peking bezprostředně poté oznámil, že chystá opatření obdobných rozměrů a intenzity.

Ceny ropy v pátek oslabily, když Saúdská Arábie a Rusko signalizovaly, že jsou připraveny zvýšit těžbu. O strategii na ropném trhu budou příští týden jednat přední producentské státy.

Ceny obou typů ropy byly ještě v květnu na nejvyšší úrovni za tři a půl roku, poté však oslabily jak v důsledku růstu těžby ve Spojených státech, tak v očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), Rusko a další spojenci se dohodnou na zvýšení produkce. Jednat o tom budou za týden ve Vídni. Postupné navyšování těžby po 18 měsících jejího omezování v pátek podpořili ministři energetiky Ruska a Saúdské Arábie.

Jakkoli většina analytiků pokládá zvýšení těžby za prakticky hotovou věc, jiní podle agentury Reuters říkají, že podoba dohody zdaleka není jistá, protože Rusko zřejmě bude chtít zvýšit produkci více než někteří jiní producenti.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688