Redakce (Kurzy.cz)
Práce  |  18.06.2018 08:16:19

Jak minimální mzda poškozuje ty nejchudší

Jaké jsou tedy skutečné dopady minimální mzdy na naši společnost? Minimální mzda zvětšuje propast mezi sociálními vrstvami a určité části lidí bere možnost integrace do společnosti.

Vláda a zastánci socialismu popisují princip minimální mzdy jako ochranu chudých a slabých. Tento pojem je spojován s lepšími zítřky. Zavedení minimální mzdy má být téměř všespásné.

Opravdu?

Lidé přirozeně preferují výhodnější nabídky práce. Takže přesto, že se určitá práce může zdát špatná, pro člověka, který v takové práci setrvává, je to momentálně nejlepší varianta – v opačném případě by ji opustil. Pokud navíc tuto práci člověk vykonává i jako investici do vzdělání, využije ji k nabytí nových zkušeností, které mu v budoucnu pomohou při hledání lepší práce.

Cílem zaměstnavatelů je zisk. Přestože by chtěli mít zisk co nejvyšší, pokud jej realizují na úkor mzdy zaměstnance, ten může odejít za výhodnější práci. Jelikož je na trhu konkurence, musí zaměstnavatel držet krok se zbytkem zaměstnavatelů. To je také důvod, proč se zaměstnavatelé snaží vytvořit pracovníkům vhodné podmínky.

Když zaměstnavatel přijme člověka, který mu po zdanění vydělá méně, než je minimální mzda, bude ztrátový. Proto se mu ani nevyplatí takového člověka zaměstnat. Nakonec tady minimální mzda vytvoří nezaměstnané z těch nejméně kvalifikovaných.

Ukažme si tento princip na příkladu. Pokud člověk vytvoří hodnotu práce 50 za hodinu a je zavedena minimální mzda 70 , dostanou všichni zaměstnanci 70 nebo více. Jenže ne on, který za hodinu vydělá zaměstnavateli 50 , o práci přijde. Je to jednoduché, pokud by zaměstnavatelé platili svým zaměstnancům více, než vyprodukují, budou ztrátoví. A to mluvím o ideálních podmínkách – reálně bude ona práce ještě těžce zdaněna.

Otázkou též zůstává, jak si mají zcela nekvalifikovaní lidé svou kvalifikaci zvyšovat, když je v důsledku minimální mzdy nikdo nezaměstná. Tito lidé by mohli pracovat nějakou dobu za mzdu nižší, aby si časem polepšili. Navíc je možnost rekvalifikace nebo zvýšení kvalifikace jednodušší v případě pravidelného finančního příjmu.

Že minimální mzda opravdu poškozuje nekvalifikované, nám ukazuje i historie: Minimální mzda byla zavedena v USA z jednoho prostého důvodu. Byl jím rasismus. Afroameričané měli nižší nezaměstnanost než běloši. Snaha to změnit přicházela různými způsoby. A zafungoval právě tento – minimální mzda.

Zavedením minimální mzdy přišla o práci spousta afroameričanů zvyklých a ochotných pracovat za nižší mzdu než bělošské obyvatelstvo. Vzhledem k jejich kvalifikaci však na minimální mzdu nedosáhli a zůstali nezaměstnaní.

Tento princip platí i dnes. Minimální mzda stále omezuje nekvalifikované – tedy studenty těsně po škole, mladé matky po mateřské a sociálně vyloučené. A tím jim bere nejen příležitost vydělat peníze, vyprodukovat hodnotu společnosti, ale i zvýšit si kvalifikaci, která by pravděpodobně časem vedla k lepší pracovní pozici a lepšímu ohodnocení.

Dalším způsobem jak minimální mzda omezuje ty, kterým by měla pomáhat, je automatizace práce. Tedy výměna lidské pracovní síly za robotickou. Zaměstnavatele může existence minimální mzdy dostat do pozice, kdy je pro něj výhodnější investovat do robota než platit lidskou sílu. Tento přístup – který je mimochodem reakcí i na obrovskou míru zdanění – jsme již mohli zpozorovat u supermarketů a fastfoodů, které nahrazují pracovníky u pokladen automatickými pokladnami. Robot už nezastává jen fyzickou sílu, jako tomu bývalo dříve, ale lidská síla už není potřeba ani k obsluze. Automatizace nezůstává jen v supermarketech a fastfoodech. Najdeme ji také v elektrotechnickém, farmaceutickém či technologickém průmyslu.

Jaké jsou tedy skutečné dopady minimální mzdy na naši společnost? Minimální mzda připravuje nejchudší o pracovní pozice a následně jim bere možnost zvyšování kvalifikace, která by v dlouhodobém horizontu vedla ke zvýšení životní úrovně. Zásah státu, i když dobře míněný, vyvolává naprosto opačné následky. Minimální mzda zvětšuje propast mezi sociálními vrstvami a určité části lidí bere možnost integrace do společnosti.


Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688