Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.06.2018 09:04:37

Bershidsky: Trump má jednu velkou pravdu


Když americký prezident Donald Trump nečekaně navrhl zrušení všech obchodních bariér, nesetkal se s velkou podporou zástupců ostatních zemí G7. Důvodem je možná jejich rozezlení nad tím, co Trump na summitu těchto zemí předváděl. Nicméně podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu si tento Trumpův návrh skutečně zaslouží pozornost.

„Trumpovy požadavky na férové tarify se zaměřují na ty, které poškozují USA. V průměru přitom Spojené státy nijak zvlášť neznevýhodňují, i když ty, které na americké zboží uvaluje Kanada a EU, jsou o něco vyšší než cla uvalená ze strany USA. Jenže tyto průměry skrývají některé velké rozdíly. EU daní americká auta 10 %, tedy 7,5 procentními body více než Američané auta evropská. V USA ale zase požadují 14% cla na železniční vagony, zatímco v Evropě se platí jen 1,7 %. Podobné nerovnováhy poskytují vždy výhodu nějakému odvětví a vytváří prostor pro nekonečné konflikty a třenice mezi zájmovými skupinami,“ píše Bershidsky.

Pokud by skutečně došlo k odstranění všech cel, nerovnováhy by zmizely a jednotlivé země by stále mohly chránit svůj trh jiným typem obchodních bariér, jako jsou kvóty, požadavky na kvalitu či další regulací. Jejich dopad je mnohem těžší kvantifikovat, ale v nejednom případě je obrovský. Například v roce 2009 byla zveřejněna studie, která tvrdila, že podobná opatření jsou ekvivalentem 48,2 % cel na americké ovoce a zeleninu vyvážené do Evropy a 60,2 % cel uvalených na evropské ovoce a zeleninu vyvážené do USA. V roce 2015 byla zase zveřejněna studie, podle které odpovídají americké netarifní obchodní překážky 25 % cel na evropské letecké služby a v opačném směru dosahují tato „cla“ 11 %.

Po setkání vůdců zemí G7 Trump navrhoval, aby se šlo ještě dále než k eliminaci cel. Hovořil o světě bez cel, obchodních bariér a dotací, protože „některé země dotují svůj průmysl a to není fér“. To by podle Trumpa měl být konečný cíl a jeho ekonomický poradce Larry Kudlow hovoří o této strategii způsobem: „Jít až na nulu.“ Jenže takový plán je podle Bershidskyho neprosaditelný, protože jen málokterá země se zbaví nástrojů ochrany spotřebitele včetně kvalitativních požadavků na potraviny. Evropa tak určitě neučiní.

Zrušení cel a tarifů by byl ale dobrý začátek. Už proto, že by se mezinárodní obchod dostal mimo dosah populistů, kteří nabízí rychlá řešení. Jednalo by se pak na profesionální úrovni o tom, jaké standardy musí dané zboží mít a jaká budou netarifní opatření. Trump neustále tweetuje o kanadských clech na americké mléko ve výši 270 %. Ale omezením jdoucím za tato cla se už nevěnuje, protože jde o složitější věc, o které už se dost dobře tweetovat nedá. Nulová cla by byla vítězstvím, kterým by se mohl Trump chlubit a zároveň by jimi nebyli podle Bershidskyho poškozeni jeho spojenci.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688