Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.06.2018 15:29:16

Opravte si: Čína už není jenom továrnou světa


Evropské firmy, probuďte se! Tak by se dal shrnout vzkaz, který podnikatelům na starém kontinentu vyslala Obchodní komora Evropské unie v Číně. Podnikání v "říši středu" je pro ně opět o něco náročnější. "Staré známé" regulatorní překážky, omezení pro vstup na trh a nerovné zacházení už ale nejsou jediným důvodem. Navíc by měli počítat nově také s čínskými podniky. A s jejich vůlí pouštět se do inovací.

Obchodní komora vychází ze závěrů průzkumu podnikatelské důvěry, které zveřejnila ve středu. Výsledky naznačují, že vnímání Číny coby dílny světa bude možná vhodné poupravit.

Většina z 532 účastníků průzkumu (61 %) totiž vůbec poprvé uvedla, že čínské firmy na tom mohou být co do inovativnosti stejně nebo dokonce lépe, než je tomu u evropské konkurence.

Důvody? Větší poptávka po kvalitních produktech a službách ze strany stále početnější čínské střední třídy. Čínské podniky na ni dokážou rychle reagovat. To ale není. Také investují do výzkumu a vývoje (R&D) a pouštějí se do cílených akvizic high-tech společností.

Čínské společnosti nyní jasně sílí a jsou více konkurenceschopné. Je čas, aby Čína odstranila pomocná kolečka a vytvořila dlouhodobě udržitelnou ekonomiku,“ tvrdí prezident komory Mats Harborn.

Pro zahraniční firmy, které v Číně prorazily často díky svým špičkovým službám nebo produktům, je tvrdší konkurence další překážkou v rozvoji.

Stále více evropských firem přitom pozoruje, že úroveň inovací v Číně je srovnatelná s Evropou nebo Amerikou, tvrdí poradenská společnost Roland Berger pocházející z Německa.

„Evropským firmám to může přinést narušení. Je to ale také znamení, že přišla chvíle využít síly čínského R&D, vynalézavosti čínských podnikatelů k vývoji nových aplikací, nebo k jejich otestování na čínském trhu, který žízní po inovacích,“ říká šéf společnosti Roland Berger pro Asii Denis Depoux.

A co průzkum ještě ukázal?

Respondenti odpovídali, že loni se jim v Číně finančně dařilo. Meziroční nárůst tržeb jich ohlásily plné dvě třetiny. Podnikání je tam ale opět o něco složitější. Klackem pod nohama jsou pro ně regulatorní překážky. Kvůli nim přišlo o obchodní příležitosti 46 % respondentů. Stejné množství (46 %) přitom očekává, že počet regulatorních překážek se v příštích 5 letech ještě zvýší.

Tyto překážky jsou na úkor hlavně malých a středních firem (SME), které nemají dostatečné prostředky, jimiž by je zmírnily. Celá polovina jich v průzkumu uvedla, že kvůli regulatorním bariérám a restrikcím bránícím ve vstupu na trh přišly o příležitosti, které odpovídají zhruba desetině jejich ročních tržeb.

Zdroje: The European Union Chamber of Commerce in China

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688