STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  21.06.2018 14:41:38

Čína obvinila USA ze zneužívání obchodu, když Indie udeřila zpět na Trumpa

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Globální obchodní válka se prohloubila ve čtvrtek, kdy Čína opakovaně potvrdila, že zasáhne, kdyby se objevily nejnovější hrozby od Donalda Trumpa, zatímco Indie následovala Evropskou unii v tom, že uvalila odvetná cla na americké zboží.

Podle mluvčího ministerstva obchodu je Čína „plně připravena“ reagovat na jakýkoli nový seznam amerických cel, přičemž bude používat kombinaci kvantitativních a kvalitativních opatření. Trump v pondělí večer objednal identifikaci 200 miliard dolarůčínském dovozu za dodatečná cla ve výši 10 % - s dalšími 200 miliardami dolarů poté, co Peking udělá to samé.

Indie zvýšila cla na zničené položky v odplatách, protože USA uvalila vyšší cla na některé produkty dodávané z jihoasijské země, což následovalo podobné kroky Číny, Evropské unie a dalších obchodních partnerů. Dovozní clo na cizrnu se zvýšilo na 70 % a vstoupí v platnost 4. srpna.

Nejuznávanější centrální bankéři tento týden varovali, že rostoucí napětí v mezinárodním obchodu začalo poškozovat důvěru mezi společnostmi a ohrozilo globální ekonomickou expanzi. Jako příklad je uvedena společnost Daimler AG, která včera večer snížila svůj výhled ročních zisků a prohlásila, že méně čínských spotřebitelů koupí Mercedes-Benz SUV kvůli clům, která Peking uvalil na automobily dovážené z USA.

„Změny v obchodní politice by mohly způsobit, že budeme muset zpochybňovat výhled,“ uvedl předseda Fedu Jerome Powell během panelové diskuze na konferenci Evropské centrální bankyportugalském Sintru. „Poprvé jsme slyšeli o rozhodnutích odložit investice a odložit najímání lidí.“

Evropská unie v tomto týdnu spustila první fázi odvetných opatření proti USA, konkrétně dovozní cla na kovy uložená z důvodů národních bezpečnostních opatření, čímž se podařilo po více než tří měsících výhrůžek zasáhnout americké zboží cly.

Japonsko si rovněž vyhrazuje právo reagovat, ačkoli ho dosud nevyužilo. Kanadská odvetná opatření začínají 1. července a Mexiko a další země oznámily, že budou také reagovat.

USA zneužívá cla, která vyvolávají obchodní války po celém světě a která vážně poškodí světový obchodní řád, zraní zájmy obchodních partnerů a také ublíží svým domácnostem,“ řekl mluvčí ministerstva obchodu Gao Feng na pravidelném brífinku ve čtvrtek v Pekingu. „USA vždy používají ostatní země jako obětní beránky pro své vlastní problémy,“ řekl.

Trumpova kancelář tento týden vyvrátila obvinění z toho, že čínské obchodní a duševní vlastnictví ohrožuje ekonomické zájmy USA. Oba národy jsou uzamčeny ve zhoršujícím se cyklu odvetných opatření v mezinárodním obchodu, bez veřejného signálu, že jednání stále probíhají. Obě strany slíbily, že budou na začátku příštího měsíce uvalena cla na zboží v miliardách dolarů.

Čína zahájila jednání o zemědělství a energii na začátku června a plánuje vyjednávat o výrobě a službách,“ řekl Gao a dodal, že předchozí jednání byla pozitivní a konstruktivní.

Donald Trump

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688