Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.06.2018 09:33:40

Důvěra v českou ekonomiku v červnu vzrostla na 100 bodů

Celková důvěra v ekonomiku se v červnu oproti předešlému měsíci zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry, vyjádřený bazickým indexem, oproti květnu vzrostl o 0,8 bodu na hodnotu 100,0. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně zvýšil o 1,2 bodu na hodnotu 97,4. Indikátor důvěry spotřebitelů se ale snížil o 0,8 bodu na hodnotu 113,0. Ve srovnání s červnem loňského roku jsou všechny zmíněné ukazatele ale vyšší.

"Celková důvěra v ekonomiku rostla hlavně díky zvýšení důvěry u podnikatelů v průmyslu a vybraných službách. Potvrdil se i rostoucí optimismus podniků ve stavebnictví," uvedl podle ČTK vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Důvěra podnikatelů v průmyslu se meziměsíčně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 1,8 bodu na hodnotu 96,8. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se rovněž téměř nezměnilo. Ukazatel stavu zásob hotových výrobků zůstal již potřetí za sebou na stejné úrovni. Podnikatelé v průmyslu očekávají pro období příštích tří měsíců zvýšení tempa růstu výrobní činnosti. Očekávání zaměstnanosti jsou v meziměsíčním srovnání přibližně stejná. Ukazatele očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou také na téměř stejné úrovni jako minulý měsíc. Ve srovnání s červnem 2017 je důvěra v odvětví průmyslu vyšší.

Ve stavebnictví se důvěra podnikatelů v ekonomiku meziměsíčně mírně zvýšila. Indikátor důvěry vzrostl o 0,5 bodu na hodnotu 97,1 a vrátil se tak na dubnovou úroveň. Hodnocení současné celkové ekonomické situace podniků ve stavebnictví zůstalo stejné jako v květnu. Hodnocení poptávky po stavebních pracích se téměř nezměnilo. Zástupci stavebních podniků očekávají v příštích třech měsících zvýšení tempa růstu stavební činnosti při zachování stávající úrovně zaměstnanosti. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou vyšší. Meziročně je důvěra ve stavebnictví vyšší.

V odvětví obchodu se důvěra podnikatelů velmi mírně snížila. Indikátor důvěry poklesl o 0,2 bodu na hodnotu 97,9. Hodnocení současné celkové ekonomické situace se téměř nezměnilo. Stav zásob zboží na skladech se mírně zvýšil. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou stejná jako v květnu. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů v obchodě nižší.

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se meziměsíčně mírně zvýšila. Ve srovnání s červnem 2017 je důvěra ve vybraných odvětvích služeb ale vyšší.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se v červnu mírně snížila. Indikátor důvěry v meziměsíčním srovnání poklesl o 0,8 bodu na hodnotu 113,0. Z aktuálního šetření mezi spotřebiteli vyplynulo, že se pro období příštích dvanácti měsíců téměř nezměnily jejich obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy spotřebitelů ze zhoršení jejich vlastní finanční situace se také téměř nezměnily. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se meziměsíčně nepatrně zvýšily. Úmysl spořit se téměř nezměnil. Ve srovnání s minulým měsícem zůstaly obavy spotřebitelů z růstu cen stejné. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů vyšší.

Zdroje: ČTK, ČSÚ

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688