TNBiz (TN.cz)
Běžné účty  |  10.07.2018 08:40:22

Nemáte poblíž bankomat? Vybrat si můžete i při nákupu. A zadarmo

Tohle dilema znají hlavně lidé na venkově. Nutně potřebují hotovost, ale nejbližší bankomat je ve městě vzdáleném 20 kilometrů. Provozovatelé platebních karet se jim snaží vycházet vstříc a změnili pravidla pro službu cashback - bez poplatku je možné si u určitých obchodníků vybrat hotovost. Dříve musel zákazník utratit v obchodě nejméně tři stovky, teď stačí jen, když si koupí třeba rohlík!

Služba cashback funguje v Česku už 12 let, zákazníci ale příliš možnost vybírat si peníze při nákupu u obchodníka nevyužívají. Zatímco z bankomatů vybrali hotovost ve výši 700 miliard, formou cashbacku to bylo zhruba 700 milionů. Provozovatelé platebních karet se proto snaží pro zákazníky cashback zatraktivnit.

Doposud totiž platilo pravidlo, že si zákazník mohl vybrat až 1 500 korun, musel ale v obchodě utratit nejméně tři stovky. Tato podmínka od 1. července padla, stačí utratit třeba jen korunu. Zákazník si navíc může odnést v hotovosti až tři tisíce.

Na rozdíl od výběrů z bankomatů cizích bank navíc zákazník neplatí žádný poplatek. Obchodníci ale službu aktivně nepropagují, mnozí klienti tak o ní ani neví. "Studoval jsem v Americe a tam se mě při každé platbě v obchodě ptal obchodník nebo přímo platební terminál, jestli chci cashback. Bankomat jsem tam snad za celý půlrok nepoužil," přidává svou zkušenost ze zahraničí Jan Novák.

Rozvoj cashbacku v Česku dusí boom bezkontaktních plateb, kdy jsou lidé stále méně odkázáni na to, aby měli v peněžence hotovost. Cashback je ale vítanou možností hlavně pro lidi na venkově, kteří mají k nejbližším bankomatům daleko.

Službu nenabízí zdaleka všichni obchodníci, z velkých řetězců umožňuje výběr hotovosti na pokladně třeba Globus, Albert, Penny Market nebo Coop. Vybírat je možné také na čerpacích stanicích EuroOil a v průběhu roku se chce ke službě připojit i Benzina.

Právě v Coopu, který má pobočky i v menších obcích, zákazníci cashback běžně využívají. Obchodníkům se ale změna pravidel nelíbí. Poukazují na to, že zatímco banky si výběr z bankomatů nechávají zaplatit, ať již přímo formou poplatku za výběr, nebo jej rozpouští v poplatcích za vedení účtu, obchodník z cashbacku nic nemá, jen starosti.

"Nejsem zastáncem zpoplatnění výběru hotovosti formou Cashback, ale doposud tím profitem byla povinnost nákupu zboží v hodnotě 300,- . A realizovaná marže byla tím profitem pro prodejnu a pro obchodníka. Nyní je tento jediný profit zrušen. Proč?" nelíbí se Vladimíru Stehnovi, předsedovi družstva COOP HB, které provozuje především na venkově přes dvě stovky malých prodejen.

Asociace českého tradičního obchodu upozorňuje, že obchodníci v malých obcích mohou mít problémy s nedostatkem hotovosti, když se jim sejde více zákazníků požadujících výběr hotovosti.

"Neposkytnout hotovost je možné ve výjimečných případech, zejména když není dostatek hotovosti. Uspokojíme tímto vysvětlením zákazníky? Je to totéž, jako kdyby banka řekla, že tu sice máme bankomat, ale omlouváme se, že nelze vybrat peníze, protože je nemáme. Pokud takovouto službu poskytuji, zákazník očekává, že bude uspokojen," upozorňuje Asociace v tiskové zprávě.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688