TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.07.2018 09:15:22

Klíčový den. Vláda požádá o důvěru, promluví prezident Zeman

Pro Andreje Babiše je středa klíčovým dnem. Jeho druhý kabinet předstoupí před poslance se žádostí o důvěru. Do Poslanecké sněmovny jej přijde podpořit i prezident Miloš Zeman. Jednání Sněmovny můžete sledovat v přímém přenosu na TN.cz.

Poslanci se sejdou po deváté hodině. Prezident Miloš Zeman by měl dorazit zhruba v 9:35. Před poslance přijde koaliční kabinet hnutí ANO a ČSSD podpořit. Učinil tak už u Babišovy první vlády. Ale ani jeho osobní apel tehdy poslance nepřesvědčil.

Ani tentokrát se nedá očekávat, že by prezidentova slova přiměla poslance ostatních stran změnit názor. Opozice už deklarovala, že Babišův kabinet s jejich podporou počítat nemůže. Na rozdíl od prvního pokusu by ale menšinová vláda měla při hlasování o důvěře uspět.

Vedle poslanců hnutí ANO (78) a ČSSD (15) by důvěru měli vládě vyjádřit aktivně také komunističtí poslanci. Dohromady mají tři strany 108 poslanců. V sále by ale měl chybět poslanec hnutí ANO Jiří Mašek, který by měl být na dlouho plánované dovolené v Austrálii. Andrej Babiš je přesvědčený, že jeho hlas vládě chybět nebude.

Babišova vláda bude druhým kabinetem od vzniku samostatné České republiky, kterému komunisté vysloví důvěru. Podpořili také vládu Jiřího Rusnoka, ta ale nakonec při hlasování o důvěře neuspěla.

Očekává se, že kromě prezidenta promluví premiér a celá řada poslanců, kteří budou vysvětlovat, proč vládu podpoří, nebo naopak proč kabinet jejich důvěru nemá.

Podruhé jmenoval prezident Zeman Andreje Babiše premiérem 6. června. Ministry pak jmenoval 27. června. V úterý ale došlo na poslední chvíli k výměně na postu ministra spravedlnosti. Taťánu Malou po necelých dvou týdnech nahradil Jan Kněžínek. Malá byla podezřelá z plagiátorství svých diplomových prací. Ačkoliv obvinění odmítala, rezignovala. Odůvodňovala to tím, že nechce dále poškozovat vládu a hnutí ANO.

Sociální demokraté si poprvé vyzkouší roli menšího vládního partnera. V kabinetu mají pět křesel, Miloš Zeman ale jmenoval jen čtyři ministry. Kulturu povede Antonín Staněk, Ministerstvo práce a sociálních věcí Petr Krčál. Ministrem zemědělství je Miroslav Toman, který stejný post vykonával v Rusnokově vládě. Toman je nestraníkem, ale na vstup do ČSSD se chystá. Předseda ČSSD Jan Hamáček byl jmenován ministrem vnitra a pověřen také řízením ministerstva zahraničí. Prezident totiž nominanta ČSSD, europoslance Miroslava Pocheho, odmítl jmenovat.

Kromě premiéra Babiše pokračují ve vládě ministři životního prostředí (Richard Brabec), financí (Alena Schillerová) zdravotnictví (Adam Vojtěch), školství (Robert Plaga), dopravy (Dan Ťok) a pro místní rozvoj (Klára Dostálová). V předchozím kabinetu byl i Lubomír Metnar, ten ale vyměnil vnitro za obranu. Jen Babiš, Brabec a Plaga jsou členy hnutí ANO, ostatní jsou nestraníky.

Babiš za své hnutí nominoval i nové tváře. Kromě Kněžínka také Martu Novákovou, která má na starosti ministerstvo průmyslu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688