Festival světla SIGNAL představí divákům české umělecké naděje

Festival světla SIGNAL 11. - 14. října v Praze

Čtveřice mladých umělců a uměleckých skupin obohatí svými instalacemi hlavní program festivalu světla SIGNAL. Díla tvůrců Jany Mercogliano alias Verge, Tomáše Dymeše, Ivo Loudy a Tomáše Ullricha nebo uskupení _STROY byla vybrána v rámci otevřené výzvy, jejímž hlavním cílem je finanční i realizační podpora mladého českého umění. Návštěvníci SIGNAL festivalu budou moci nová díla vidět na trase festivalu pod hlavičkou sekce SIGNAL CALLING.

SIGNAL festival již podruhé umožňuje mladým českým tvůrcům realizovat a posléze prezentovat jejich díla v pražském veřejném prostoru. V rámci otevřené výzvy určené právě českým umělcům vybrala pro rok 2018 programová rada festivalu čtyři díla, která se představí mezi dvacítkou instalací festivalu v ulicích říjnové Prahy. Vybrané mladé umělce festival podpoří nejen příležitostí jejich práce veřejně prezentovat, ale zároveň i finančně. Ve všech případech jde totiž o díla nová, jejichž vznik SIGNAL festival financuje ze svého rozpočtu.

Podpora českého současného umění je jedním ze základních pilířů SIGNAL festivalu. Naší otevřenou výzvou, jejímž cílem je realizační i finanční podpora nového umění, jsme tomuto pilíři dali jasný rámec. Již druhý rok vybíráme do našeho programu několik děl mladých českých umělců, kterým v případě, že splní požadavky a kritéria výběrového řízení, finančně pomůžeme s tvorbou a realizací instalací a jejich prezentací na festivalu. Velmi nás těší, že o díla mladých tvůrců je na festivalu zájem, a to nejen ze strany laické, ale i odborné veřejnosti. Ze zkušenosti víme, že SIGNAL pro mladé umělce bývá odrazovým můstkem k dalším možnostem u nás i v zahraničí,“ říká Martin Pošta, ředitel SIGNAL festivalu.

V rámci sekce SIGNAL Calling, pod kterou festival umělce pocházející z otevřené výzvy prezentuje, letos diváci uvidí dílo NE(U)KLID od Jany Marcogliano (Verge), absolventky School of Architecture and Urban Design na UCLA v Kalifornii, interaktivní instalaci Touch Project studenta Fakulty architektury při ČVUT Tomáše Dymeše, projekt Horizont událostí, za kterým stojí Ivo Louda a Tomáš Ullrich, nebo instalaci SSSSSSpace od uměleckého uskupení _STROY. Všichni tři naposledy jmenovaní působí nebo studují na Technické univerzitě v Liberci.

Do grantové otevřené výzvy SIGNAL festivalu se v letošním roce přihlásilo téměř šedesát kandidátů, kteří se se svými projekty snažili splnit podmínky pro účast na šestém ročníku SIGNAL festivalu. Mezi ty, kromě umělecké kvality a inovativnosti projektu posuzované programovou radou festivalu, patřil i požadavek na site-specific pojetí díla, které mělo respektovat dané lokace, a na reflexi tématu NEXT:100, leitmotivu letošního SIGNALu konajícího se od 11. do 14. října v Praze.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy