BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Podnikání  |  12.07.2018 11:23:46

Při nákupu firmy je třeba řešit zabezpečení dat, průměrná ztráta po kybernetickém útoku činí 7,5 milionu dolarů

Jednou z velmi důležitých věcí při nákupu společností je kvalitní analýza aktuálního zabezpečení digitálních informací. Průměrný kybernetický útok si podle Americké komise pro cenné papíry a burzu vyžádá výdaje ve výši 7,5 milionu dolarů. Hackerské útoky nejčastěji cílí na firmy uchovávající cenné digitální informace. Nejvíce ohroženy jsou společnosti ve finančních službách, zdravotnictví, automobilovém průmyslu a maloobchodu. Vyšší riziko kybernetických útoků je ale i u firem spolupracujících se státními institucemi.

Závažnost, povaha a rozsah současných kybernetických hrozeb dosahují takových měřítek, že je nezbytné, aby dostatečnost zabezpečení firemních dat neřešila pouze specializovaná IT oddělení, ale i vedení firem. „Manažeři se musejí otázkám kybernetické bezpečnosti aktivně věnovat a vyčlenit dostatek prostředků pro identifikaci a efektivní zvládání možných rizik. Množství kybernetických útoků neustále stoupá a s nimi roste i sofistikovanost, se kterou jsou prováděny. Vedení společnosti kupující jinou firmu nebo její podíl by mělo být obeznámeno s hodnotou digitálních dat, mírou jejich zabezpečení i možnými kybernetickými riziky,“ uvádí Lukáš Hendrych z auditorské a poradenské společnosti BDO.

Hrozí vydírání i ztráta know-how
Kybernetické útoky představují hned několik různých hrozeb, od komplikací ve výrobě či jejího zastavení přes vydírání až po úplnou ztrátu technologických postupů a dalšího know-how, které ve firmách patří k tomu nejstřeženějšímu. Hackerům se může například podařit zpomalit nebo dokonce úplně zastavit výrobu a způsobit tak dané firmě značnou finanční újmu, kterou mnohdy navýší požadavkem „výkupného“. Výrobní linky se tak opět rozběhnou až po jeho zaplacení. „V průmyslovém řízení je ale jednoznačně největší hrozbou poškození či odcizení výrobních postupů. Firmy se proto dnes stále častěji zajímají o zabezpečení datového toku cloudovými řešeními,“ uvádí Jiří Kabelka, ředitel inženýrské společnosti DEL ze Žďáru nad Sázavou.

V drtivé většině případů selhává lidský faktor
Dalším častým způsobem, jak se citlivé údaje dostávají do nepovolaných rukou, je zpřístupnění firemních IT systémů neautorizovaným návštěvníkům. K tomu může dojít i pouhou neopatrností a nedostatečným dodržováním bezpečnostních předpisů. Typickou situací je připojení USB flash disku pro zkopírování dat. Pokud osoba s přístupovými údaji do systému poskytne tyto údaje jakékoliv třetí straně, ať už kolegovi, dodavateli či zákazníkovi, stoupá riziko, že se tyto údaje budou dále šířit. Do systému se také mohou dostat viry právě z neautorizovaných flash disků a ohrozit tak uložená data. „Právě selhání lidského faktoru podle našich zkušeností stojí za největším počtem kybernetických rizik, a to v drtivé většině případů,“ dodává Jiří Kabelka.

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688