TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.07.2018 09:48:46

Cermat chystá velké změny u maturit i přijímaček. Co bude jiné?

Maturitní písemky i přijímačkové testy bude připravovat více odborníků. Zároveň se budou na jejich posouzení podílet experti různého zaměření. Oznámil to Cermat, který letos čelil obrovské vlně kritiky kvůli dvěma chybným zadáním.

"Nově se ve validačních komisích zvýší počet odborníků z nynějších dvou na tři až čtyři. Experti se budou v komisích pravidelně obměňovat. Tím se sníží riziko přehlédnutí chyby," sdělila Michaela Kleňhová, ředitelka Centra pro zjištění výsledků vzdělávání (Cermat).

Cermat tak chce zabránit, aby se opakovala letošní situace, kdy měly hned dva testy chybné zadání. V přijímačkách z češtiny, které skládali zájemci o osmiletá gymnázia, i v testech, které psali maturanti, byla úloha se dvěma možnými odpověďmi. Klíč ale uváděl jen jedno z nich.

Ministr školství Robert Plaga proto odvolal tehdejšího ředitele Cermatu Jiřího Zíku a po nové šéfce chtěl rychlé řešení tohoto problému. "Věřím, že posílením expertního týmu připravujícího testy a pečlivým prověřováním všech podnětů v průběhu zkoušek se nám podaří minimalizovat riziko chyb," uvedl Plaga.

Právě na nedostatek odborníků, kteří testy připravují, si stěžoval i bývalý ředitel. Úlohy totiž procházejí kontrolou několika odborných komisí a připravují je expertní týmy, jde ale stále o stejné lidi. "Jsme unavení," vysvětloval Zíka.

Nová opatření chce Cermat zavést už pro podzimní termín maturit. Nejdříve zvýší počet odborníků, kteří na vše dohlíží, poté chce rozšířit okruh expertů z institucí, s nimiž jsou testy konzultovány. V současnosti s nimi pomáhají vědci z Akademie věd, Jednoty českých matematiků a fyziků nebo odborníci z vysokých škol. Nově by měly být zapojeny i zahraniční instituty.

"Pokud přesto při vyhodnocování testů obdrží Cermat od hodnotitelů či veřejnosti upozornění na možnou chybu, podnět okamžitě prověříme a přijmeme opatření k nápravě," dodala Kleňhová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688