Research (Česká spořitelna)
Investice  |  17.07.2018 10:07:41

Knedlíkovou úvahu hlásá už i OECD


Experti OECD se po dvou letech vrátili k podrobnému zhodnocení české ekonomiky. Výsledkem je včera vydaná zpráva (OECD samozřejmě hodnotí podobně i další své členské ekonomiky). Jako vždy zpráva obsahuje řadu užitečných údajů a postřehů. Mnohá z doporučení nejsou pro české oči a uši nová, ale i tak je užitečné je slyšet.

 

Například by Česko mělo snížit svou energetickou náročnost (viz první graf vpravo nahoře) a z lepšit čistotu vzduchu (viz druhý graf vpravo nahoře) – což lze, dle mého soudu, docílit mj. i tím, že přestaneme považovat naši extrémní průmyslovost za přednost a budeme napomáhat posunu ekonomiky směrem ke službám.

Dále bychom dle OECD měli například navázat věk pro odchod do důchodu na délku dožití – opět velmi tref né doporučení.

I OECD (stejně jako třeba nedávno Evropská komise) ovšem bohužel opakuje podivnou úvahu, že růst české ekonomiky je zpomalován nedostatkem pracovní síly: „labour (...) shortages could create a bottleneck that w ould cramp future grow th“. Tuto často v českých médiích slýchanou úvahu můžeme nazvat obrazně jako „knedlíkovou“, protože se podobá úvaze účastníka závodů v konzumaci knedlíků: „snědl bych víc knedlíků, ale mám malý žaludek“.

Je jasné, že pohled knedlíkového závodníka je z hlediska průměrného homo sapiens velmi neobvyklý. Pro naprostou většinu lidí je pojídání knedlíků pouze vedlejším projevem jejich snahy nemít hlad; a pokud hlad nemají, žádné další knedlíky už prostě nejedí, aniž by tak vznikal problém, který by bylo třeba řešit.

Stejně tak růst HDP je pouze vedlejším projevem snahy nás všech (nebo aspoň téměř všech) strávit každý den rozumné množství času v práci a vydělat si odpovídající peníze; a pokud jsme všichni (kdo o to stojíme) strávili rozumné množství času v práci a vydělali si odpovídající peníze, žádný další růst HDP už prostě nevykážeme, aniž by tak vznikal problém, který by bylo třeba řešit.

(Výše uvedené vůbec není jen pouhým slovíčkařením: úvahy „mám malý žaludek / máme málo lidí“ nenápadně navádějí k radikálním závěrům „měl bych si nechat zvětšit žaludek / měli bychom dovézt další lidi odjinud“.)

Současný stav na českém trhu práce je takový, že všichni, kdo o to stojí, už možnost strávit rozumné množství času v práci mají (důležitou výjimkou jsou ještě pořád početní zájemci o částečné úvazky). Problém je spíš v tom (a OECD to férově přiznává), že česká pracovní síla si za to pořád ještě nevydělává skutečně odpovídající peníze. Česko si tak v porovnání s průměrem OECD vede zcela nejhůř právě v oblasti příjmů a bohatství (mezera mezi zelenou a červenou čárou v horní části pavučinového grafu nahoře na této straně). Český trh práce už naštěstí ale problém nízkých mezd postupně řeší formou růstu mezd zřetelně překonávajícího inflaci.

 

Další problém – taktéž zmíněný i ve zprávě OECD – je v tom, že dnešní Češi jsou sice zaměstnaní, ale mohli by být zaměstnaní i lépe (produktivněji), kdyby vzdělávací a rekvalifikační systém fungoval lépe. Svou roli tady hraje i vysoký podíl vlastnického bydlení: ten totiž posiluje nechuť Čechů stěhovat se za prací, která by více vyhovovala jejich vzdělání a znalostem, ale je holt trochu jinde, než kde si koupili dům nebo byt.

Michal Skořepa


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688