Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.07.2018 08:34:24

Studie: Čína investuje výrazně více v Evropě než v USA


Čína nyní směřuje své přímé zahraniční investice (FDI) mnohem více do Evropy než do Severní Ameriky: v Evropě investuje asi devětkrát více. Uvádí to zpráva nadnárodní právnické společnosti Baker Mackenzie. Nově oznámené čínské fúze a akvizice v Evropě činily v prvním pololetí letošního roku 22 miliard USD (488 miliard ), zatímco v Severní Americe jen 2,5 miliardy USD.

Dokončené investice na severoamerickém kontinentu se v pololetí proti stejnému období předchozího roku snížily dokonce o 92 procent - z 24 miliard dolarů na dvě miliardy. Ukončené investice čínských firem v Evropě je tak překonaly šestinásobně, konkrétně 12 miliard USD proti dvěma miliardám USD.Tento posun je výsledkem politiky jak Číny, tak Spojených států, které se snaží chránit svůj průmysl a bránit odlivu kapitálu. S tím souvisejí i vzájemné obchodní třenice z poslední doby.

Čínské firmy zároveň bezprecedentním tempem prodávají majetek v Severní Americe i v Evropě. V první polovině roku byl uzavřen či schválen prodej aktiv za 17,6 miliardy USD. V Severní Americe dokončily odprodej majetku za 9,6 miliardy USD a další za čtyři miliardy jsou rozjednané. V Evropě činí hodnota prodaného majetku jednu miliardu USD, na uzavření procesu pak čeká majetek za tři miliardy USD.

V Evropě bylo v první polovině roku hlavní destinací pro čínské investice Švédsko s částkou 3,6 miliardy USD. Následuje Británie s částkou 1,6 miliardy, Německo s 1,5 miliardy a Francie s 1,4 miliardy USD.Z hlediska sektorů pak investice z Číny směřovaly zejména do automobilového, zdravotnického a biotechnologického sektoru, a to jak v Evropě, tak v Severní Americe, uvedl server CNBC.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688