Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.07.2018 06:19:08

Brexitovská krize nabírá na obrátkách. Přijde „BINO“?

Podle Paula Krugmana nabírá „brexitovská krize“ na obrátkách a tudíž stojí za to připomenout si některé ekonomické souvislosti. Ty jsou podle Krugmana zjevné řadě britských ekonomů, ale bohužel to již neplatí o zastáncích brexitu, ani o veřejnosti. Tyto souvislosti přitom vysvětlují, proč se britská premiérka Theresa Mayová snaží o dosažení měkkého brexitu či dokonce o scénář BINO (Brexit In Name Only). Tedy jakýsi brexit naoko.

Krugman tvrdí, že zastánci brexitu se rádi ohánějí obchodními dohodami s USA a dalšími zeměmi, které by měly nahradit obchodní vazby s EU. Jenže takový vývoj je nereálný. „Hodně argumentů brexitýrů byly od počátku čisté lži. Ale tvrzení týkající se obchodu zaznívající před i po hlasování o brexitu jsou spíše založena na nepochopení než na lhaní,“ míní ekonom. Tyto argumenty tvrdí, že Británie odchodem z EU mnoho neztratí, protože bude schopna vyjednat si dohodu o volném obchodu se zbytkem Evropy, či alespoň dosáhne na nízké celní sazby, které EU používá ve vztahu k nečlenským evropským zemím. A vzniklé ztráty pak úplně vyváží nové dohody s USA.

Důležité je ovšem pochopit, že EU není založena na dohodě o volném obchodu, ale jde o celní unii, což je podle Krugmana významný rozdíl. Funguje totiž jinak než například obchod mezi zeměmi, které podepsaly dohodu NAFTA. V jejím rámci je třeba mexické zboží dovážené do USA bez cel. Ale Mexiko a Spojené státy používají rozdílné sazby u dovozů ze třetích zemí a tudíž i zboží dovážené do USA z Mexika prochází celní kontrolou. Ta má zjistit, zda například nejde o zboží, které má původ v Číně a Mexikem pouze proteklo ve snaze zbavit se cel.

NAFTA navíc obsahuje složité definice toho, co je vlastně mexické zboží a produkce, která se vyhne clům. A tato oblast vyvolává velké frikce a papírování v rámci celé dohody. EU naopak používá jednotná cla. Pokud se tedy nějaké zboží dostane na její trh, už se neřeší, odkud přišlo. Právě odstranění takových frikcí je pro podniky to nejdůležitější. Například britské automobilky se spoléhají na just-in-time systém zásobování a zásoby udržují na minimu, protože se mohou spolehnout, že od evropských dodavatelů dorazí vždy včas a bez problémů. Brexit ale tento výrobní tok ohrožuje.

Není ale přece jen možné, že by vzniklé náklady vyvážila výhodná obchodní dohoda s Trumpem? Podle Krugmana je odpověď záporná, a to z jednoho prostého důvodu: Americká cla uvalená na dovozy z EU jsou již nyní poměrně nízká, a tudíž není možné je v případě Británie výrazně snižovat. U některých produktů se sice sazba nachází stále na vysokých hodnotách, například u lehkých nákladních automobilů se pohybuje na 25 %. Ale jde o výjimky a průměrná výše celních sazeb se nalézá nízko. A celní unie s USA by byla problematická kvůli značnému rozdílu ve velikosti obou trhů. Fakticky by totiž znamenala, že by Londýn předal své pravomoci v této oblasti do Washingtonu.

V neposlední řadě se pak podle Krugmana v britské ekonomice učebnicově projevuje pravidlo, které říká, že obchod mezi dvěma zeměmi závisí pozitivně na jejich velikosti a negativně na jejich vzájemné vzdálenosti. Spojené státy tak sice mohou nabídnout trh velikostí podobný tomu v EU, nicméně trh mnohem vzdálenější a tudíž méně hodnotný než ten evropský. A právě to je zřejmě příčinou, proč Mayová zkouší vyjednat dohodu, která zachová Británii v celní unii. „Pak tu ale nehovoříme o skutečném odchodu, protože Brusel bude i nadále nastavovat obchodní politiku Velké Británie a ta o ní nebude moci ani hlasovat. Jaký smysl tedy brexit má? To je dobrá otázka, ale měla se položit hlavně před hlasováním o něm,“ uzavírá Krugman.

Zdroj: NYTimes


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688