MONETA Money Bank (MONETA)
Běžné účty  |  31.07.2018 10:05:48

Překvapení v bankomatech – lidé v nich zapomínají miliony korun ročně

V současné době zažíváme prudký rozvoj bezhotovostních plateb. Přesto každý z nás někdy využívá služeb jednoho ze zhruba pěti tisíc bankomatů v zemi. V nich si každý měsíc stovky lidí zapomenou na konci transakce odebrat připravené bankovky. Co v takovém případě dělat?

 

Mnoho lidí vybírá z bankomatu i několikrát týdně. A nebývá zcela výjimečné, že své peníze v přístroji zapomenou. „Nejčastější důvod zapomnětlivosti je jednoduchý – klienti při výběru hotovosti telefonovali,“ uvádí Nela Kresačová, manažerka zákaznických služeb MONETA Money Bank. Podle údajů čtvrté největší banky v ČR obsluhující milion klientů lidé nahlásili během dvanácti měsíců skoro čtyři stovky takových případů. Celkově jde o částku přesahující 800 tisíc korun. Bankovky v přístrojích zůstávají nejčastěji během vánočních svátků.

Pokud na cizí hotovost v bankomatu narazíte, je nejjednodušší peníze vzít a co nejdříve odevzdat na nejbližší pobočce příslušné banky. „My jsme pro tyto případy vypracovali speciální proces. Díky němu naši bankéři dokáží rychle zařídit jak převzetí hotovosti od nálezce, tak její předání roztržitému klientovi,“ vysvětluje Nela Kresačová.

Další variantou je nalezené peníze odevzdat na policii, obci nebo provozovateli budovy, kde k nálezu došlo. Ten, kdo peníze vrátí, má nárok na nálezné ve výši 10 % z vrácené částky a úhradu nákladů nutných pro vrácení.

A co dělat, když peníze necháte ležet v bankomatu vy sami? Pokud si to včas uvědomíte a vrátíte se dostatečně rychle, máte vyhráno. V opačném případě je zapotřebí okamžitě kontaktovat banku, jejíž kartou jste výběr provedli. „Pokud nálezce zapomenuté peníze odevzdá, ve většině případů je dokážeme vrátit klientovi zpět na účet během několika dnů,“ vysvětluje postupy v MONETA Money Bank Nela Kresačová.

Ne všichni jsou poctiví
Existují však i případy, kdy se peníze jejich majiteli nevrátí, neboť si je ponechá jejich nálezce. Zde začínají mluvit paragrafy. Pokud se jedná o částku ve výši pěti tisíc korun a výš, pachatel se dopouští trestného činu zatajení věci dle paragrafu 219 trestního zákoníku.  Nemusí přitom jít pouze o peníze z bankomatu, ale také o bankovky nalezené na ulici nebo kdekoliv jinde. Pachateli může hrozit až jeden rok vězení. Pokud je částka menší než pět tisíc korun, je takový čin klasifikován jako přestupek proti majetku a dotyčnému hrozí pokuta až 70 tisíc korun.

MONETA Money Bank

MONETA Money Bank, a.s., je přední nezávislou českou bankou poskytující služby svým zákazníkům prostřednictvím celostátní pobočkové sítě. Od svého vstupu na Pražskou burzu cenných papírů v roce 2016 má banka silnou pozici v retailovém a zemědělském sektoru a svoje služby zaměřuje na malé a střední podniky. Mimo to banka poskytuje další produkty jako pojištění nebo investiční fondy. Klienti MONETA Money Bank tvoří přes 9 % populace České republiky a využívají její multikanálovou strategii, která zahrnuje více než 230 poboček, přes 630 bankomatů, digitální bankovní aplikaci, která je špičkou na trhu, a dále vlastní call centrum, smluvní prodejce automobilů, finanční zprostředkovatele a leasingové partnery.

Více informací na: www.moneta.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688