Práce  |  01.08.2018 15:13:41

Mimořádná placená doba dovolené? Jedna z nejatraktivnějších zaměstnaneckých výhod

Čas jsou peníze, a to platí dvojnásob pro společnosti, které zaměstnancům poskytují placenou dovolenou nad rámec zákonem dané doby. Průzkum platových portálů Paylab.com (v ČR zastoupený Platy.cz) zjistil, že atraktivita tohoto bonusu, stejně jako flexibilních pracovních úvazků, roste. A firmy v Česku jsou v tomto ohledu velmi štědré.

Kolik dovolené mají Češi v porovnání s jinými zeměmi?
Podle zákoníku práce mají zaměstnanci v České republice nárok na čtyři týdny řádné dovolené, některé profese vymezené zákonem dokonce na pět týdnů. Odpočinek ve formě placené dovolené ale není všude samozřejmostí: zaměstnavatelé v USA například nemají ze zákona povinnost proplácet ani jeden den volna a mnozí tam to, co je v Evropě běžné, nabízejí jako nadstandardní firemní benefit.

„V celé Evropě platí obecné pravidlo, že zaměstnanci mají nárok na zhruba 20 dní placené dovolené – většinou jde o ty, kteří pracují pro svého současného zaměstnavatele více než jeden rok, 5 dní v týdnu. Délka dovolené je v některých zemích řešena v rámci kolektivního vyjednávání a určité profese tak mají volna více. U nás mají 5 týdnů ze zákona také organizace se zastoupením státuzaměstnanci státních podniků, obcí, krajů, rozpočtových a příspěvkových organizací, a samozřejmě pedagogičtí pracovníci,“ říká Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz a dodává: „V zemích jako je Maďarsko a Slovensko platí, že čím starší je zaměstnanec, tím více dovolené má. Nadstandardní doba dovolené je také obvykle poskytována státním zaměstnancům v rámci jejich balíčku sociálních výhod.“

Největšího luxusu si v tomto směru užívají ve Velké Británii, kde je minimální zákonná lhůta pro placenou dovolenou nejvyšší (28 dní). Za nimi následuje Rakousko, Dánsko, Finsko, Francie, Lucembursko a Švédsko, kde je zákonné minimum 25 dní volna. Naopak země jako Turecko, Izrael, Mexiko, Japonsko a Kanada nabízejí v porovnání s Evropou jen zlomek zákonné placené dovolené.

Mnoho evropských zemí poskytuje více volných dní mimo zákonem stanovenou dobu v podobě státních svátků. Nejvíce národních svátků v Evropě mají na Slovensku (15), na Maltě (14), ve Španělsku (14), v Rakousku (13) a v Chorvatsku (13); posledním jmenovaným se vyrovnáme i v ČR se 13 svátky.

Dovolená navíc – od jednoho dne až po neomezenou délku
Objem dovolené navíc, kterou firmy poskytují, se výrazně liší. Pokud se na zastoupení tohoto benefitu podíváme z pohledu jednotlivých zemí zařazených do průzkumu platových portálů Paylab, Česká republika jednoznačně vede. Na tuto výhodu u nás „dosáhne“ 33 % zaměstnanců. S propastným rozdílem následují Bulharsko (14 %) a Slovensko (10 %). Nejméně si tohoto benefitu užijí zaměstnanci v Polsku (3,6 %) a v Maďarsku (1,2 %). 
  
Graf zastoupení bonusu v jednotlivých zemích

„Neomezená dovolená je i u nás zatím spíše výjimkou. Principem je možnost vzít si dovolenou kdykoli po dohodě s nadřízeným, jen se nesmí stát, aby absence zaměstnance způsobila problémy při práci na projektech. Jde o zajímavou nabídku, která může pomoct upoutat pozornost při náboru zaměstnanců, v praxi se navíc ukázalo, že lidé tuto možnost nezneužívají a dostojí svým pracovním povinnostem,“ říká Michal Novák. Mezi první vlaštovky, které neomezenou dovolenou zavádějí, patří především start-upy a technologické firmy; tou nejznámější je americký Netflix.

Jaké jsou další závěry průzkumu Paylab? Zaměstnanci si dovolené navíc více považují v zemích, kde je méně dnů volna nebo v zemích, kde je méně národních svátků v pracovní dny. Některé společnosti nabízejí i příležitostné volno – například na narozeniny zaměstnanců. Velmi atraktivní formou motivace je poskytnutí tohoto benefitu věrným zaměstnancům, kteří pracují pro danou společnost více let.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688