Inzerce (Inzerce)
Úvěry, půjčky  |  08.08.2018 12:23:46, aktualizováno 10.08.2018 15:16:19REKLAMA

Vybíráte půjčku? Tahle kritéria by vás měla zajímat

O půjčku už někdy v životě požádal zhruba každý druhý Čech. Pokud patříte do skupiny těch, kteří o půjčce vážně uvažují, pak byste měli vědět, jaká kritéria je důležitá při výběru sledovat. Nevíte si rady? Nezoufejte! Poradíme na následujících řádcích.

Srovnání je základ

Stejně tak, jako si můžete porovnat a následně vybrat nejvýhodnější paušál od mobilního operátora (tuto možnost nabízí například na webu tarifomat.cz), stejně tak mezi sebou můžete porovnat jednotlivé půjčkové produkty. Poslouží vám k tomu praktické srovnávače. Stačí navolit částku, o kterou máte zájem, dobu splatnosti, případně další parametry a kliknout na tlačítko porovnat. Následně se před vámi otevře seznam jednotlivých půjček odpovídajících vašim představám a kritériím. Obvykle jsou produkty řazeny dle výše úroku, ten však nemusí být stěžejním kritériem, na základě kterého půjčku vybírat.

Úrok je důležitý, RPSN je důležitější

Jak jsme již zmínili výše, bankovní či nebankovní úvěry se obvykle díky srovnávači řadí dle výše úroku od nejnižšího po nejvyšší. Úrok je ovšem jedním nikoli jediným kritériem, podle kterého půjčku vybírat. Mnohem lepší vypovídací schopnost má hodnota RPSN. A co vlastně to RPSN je? Jde o zkratku roční procentní sazby nákladů a vyjadřuje součet všech nákladů, které jsou s půjčkou spojeny.

Do těchto nákladů patří například:

  • Poplatek za uzavření smlouvy (za poskytnutí úvěru)
  • poplatek za vedení účtu
  • poplatek za správu úvěru
  • poplatek za transakci (pohyb na účtu)
  • pojištění schopnosti splácet
  • a další

Ptejte se na poplatky

Spousta poskytovatelů půjček si neodpustí různé poplatky. Jak jsme již zmínili výše, jde například o poplatek za schválení, vedení nebo správu úvěru, který patří k těm nejčastějším. Pozornost byste se měli mít před půjčkami, u kterých jejich poskytovatel považuje poplatek předem. Například u půjčky Zonky je nutno zaplatit dvou procentní poplatek, ale nikoli předem, nýbrž po sjednání a schválení půjčky. Proto se nemusíte o své peníze přehnaně strachovat.

Za jak dlouho peníze obdržíte

Proto mnoho žadatelů je nesmírně důležité vědět, za jak dlouho vypůjčené prostředky obdrží. Pokud si nemůžete dovolit na peníze čekat, pak se zaměřte na půjčky ihned rovnou na účet, u nichž je poskytnutí otázkou několika hodin, maximálně jednoho pracovního dne. U těchto půjček obvykle nemusíte dokládat potvrzení od zaměstnavatele nebo zasílat jednokorunový ověřovací poplatek (i když se najdou určité výjimky). Jakmile je vám půjčka schválena, peníze jsou obratem zaslány na bankovní účet. Některé společnosti dokonce nabízí možnost vybrat si peníze na některé z vybraných čerpacích stanic nebo v trafikách. To, za jak dlouho ale peníze dorazí na váš účet, záleží především na vaší bance. Pokud se shoduje s bankou poskytovatele, jde o několik minut. V opačném případě si na jejich připsání počkáte do druhého pracovního dne.

Musím na pobočku?

Kritériem, které je pro mnoho žadatelů rozhodujícím, je také to, zda kvůli vyřízení půjčka musí na pobočku dané společnosti. Máme pro vás dobrou zprávu – drtivou většinu půjček můžete sjednat online prostřednictvím jednoduchých formulářů, jejichž vyplnění vám nezabere více než pár minut. Smlouvu o půjčku podepíšete jednou SMS zprávou a peníze vám dorazí na účet. I to je důvod, proč se půjčky online řadí k těm nejoblíbenějším úvěrovým produktům na trhu.

Tento článek vznikl za spolupráce největších srovnávačů finančních produktů Půjčky.cz, Úspory.cz, Coolpůjčky.cz a PůjčkyHned.cz

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.



Přečtěte si také:

01.11.2022Co je to index S&P 400 a proč by vás měl zajímat? David Jukl (Mercurius Pro)
07.01.201510 faktů o uhlí, které by vás mohly zajímat Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
10.04.2013Co by vás mělo zajímat před stavbou kachlových kamen Jiřina Kavková (Bydlet.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688