O dětské sportovní kroužky je zájem, nejpopulárnější je fotbal

Sportování v dětství buduje vztah ke sportu v dospělosti. Pozitivní vazbu ke sportu vytvářejí v dětech rovněž sportovní kroužky, které se od září zase naplno rozjedou. České děti patří v porovnání s jinými národy mezi ty aktivnější.1 Sportu se ve volném čase podle průzkumu IPSOS věnuje až 80 % z nich.6 Důležitým kritériem při výběru konkrétní zájmové aktivity je pro rodiče dětí cena.2 V tomto ohledu může rozpočet domácnosti šetřit i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZP MV ČR), jež na sportování dětí každoročně přispívá.

Vůbec nejpopulárnějším zájmovým kroužkem je u nás sport, kterému se věnují až čtyři pětiny českých dětí. Nejčastěji jde o fotbal, plavání, tanec a balet, florbal či bojové sporty.1 Ať už si dítě zvolí jakýkoliv druh zájmového kroužku, podstatný je jeho správný výběr. Kromě preferencí samotného dítěte, prospěšnosti pro jeho vývoj či dostupnosti, hrají při výběru kroužku roli také finance.1 Příspěvek na sportovní pohybové kroužky mohou čerpat klienti ZP MV ČR (ZP 211). „Sportování dětí považujeme za výbornou prevenci v boji proti nadváze a s ní souvisejícím dalším zdravotním problémům. Proto na něj v letošním roce poskytujeme dětem do 18 let příspěvek až dvakrát 500 . Může jít např. o aerobic, fitness, sportovní soustředění, individuální lyžařský výcvik či organizované plavání. Loni příspěvku 500 na sportování využilo více než 11 000 klientů do 18 let a celková vyplacená částka tak přesáhla 5,5 milionu korun,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR.

Pravidelné sportování přináší dětem řadu zdravotních benefitů a působí jako prevence některých civilizačních chorob. Češi se dlouhodobě řadí k národům bojujícím s nadváhou či obezitou. Ty se týkají především dospělé populace, ale nevyhýbají se ani dětem. Ve věkové kategorii 6-12 let trpí nadváhou až 10 % dětí, obezitou rovněž 10 %. Nejproblematičtějším obdobím bývá věk okolo sedmi let, kdy se mění denní režim dítěte z důvodu nástupu do školy.3 Preventivním řešením dětské nadváhy mohou být právě sportovní kroužky a oddíly.

Pravidelné sportování a cvičení pozitivně ovlivňuje rozvoj pohybových schopností a dovedností dětí, formuje jejich sportovního ducha, učí je fungovat v týmu (v případě kolektivních sportů), disciplíně, buduje jejich odolnost a pevnou vůli,4 a především vytváří pozitivní vztah k pohybu. V každém případě by dětské sportovní kroužky neměly být výkonově zaměřené. Jejich smyslem je, aby se děti pravidelně hýbaly a aby jim pohyb přinášel radost.5

Zdroje:

1. http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/pruzkum-ceske-deti-chodi-do-krouzku-vic-nez-v-zahranici/1532798

2. https://www.novinky.cz/finance/449061-detske-krouzky-poradne-provetravaji-penezenky-rodicu.html

3. https://www.obezita-info.cz/obezita-v-cr/

4. https://moneymag.cz/magazin/8751-3-duvody-proc-dat-dite-na-kolektivni-sport

5. https://www.novinky.cz/zena/deti/448389-jak-deti-nadchnout-pro-sport.html

6.http://www.metlife.cz/content/dam/alico/czechrepublic/cz/home/assets/pdf/tiskove-zpravy/TZ-MetLife_deti_a_krouzky.pdf

 ZP MV ČR  působí na českém trhu již šestadvacátým rokem a je druhou největší zdravotní pojišťovnou v zemi. Má smlouvy se všemi nejvýznamnějšími zdravotnickými zařízeními kdekoliv na území ČR. V současnosti má více než 1,3 milionu klientů.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy