Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Úvěry, půjčky  |  11.08.2018 16:45:51

Krátkodobé půjčky – kde je jim konec

Jak to, že v televizi čím dál méně vídáme reklamu na rychlé krátkodobé půjčky? Regulace v tomto segmentu se přece nedotkla významných hráčů, jako jsou např. Zaplo, Cool Credit, Ferratum apod. Stejně tak, i přes dobrou ekonomickou situaci, velká část domácností stále žije „od výplaty k výplatě“.

Sám jsem externě působil ve vícero společnostech nabízejících tento typ půjček a všechny z nich se nažily využít skulin v nabídce bankovních produktů. Chtěly business založit např. na:

- komplikovaném vyřizování produktů typu kreditní karta, kontokorent

- vysokým požadavkům na bonitu

- neschopnosti bank půjčit řádově jednotky tisíc

- pomalé reakční době bank

Jenže, jak roste konkurence na bankovním trhu, finanční domy upravují své nabídky a tím zmenšují prostor, ve kterém mohou působit společnosti nabízející krátkodobé půjčky. Kontokorentní úvěr si dnes zprostředkujete i online přímo v internetovém bankovnictví, na spotřebitelských úvěrem si lze půjčit i nižší jednotky tisíc a peníze na účtu máte ještě ve stejný den. Navíc, banky se naučily lépe posuzovat bonitu svých klientů na základě pohybu financí na účtu, nebankovní společnosti byly / jsou odkázány na informace z potvrzení o příjmu.

Bohužel pro nebankovní společnosti, do oblasti osobních financí pronikají i zaměstnavatelé, kteří ve snaze udržet si / získat nové pracovníky začali poskytovat bezúročné či nízkoúročené podnikové půjčky.

Typickým klientem výše uvedených společností nebyl a neměl být člověk bez zaměstnání v tíživé finanční situaci, který prostě „musí“ akceptovat RPSN v řádu tisíc procent, ale obyvatelé Prahy a Středočeského kraje, minimálně se středoškolským vzděláním a pravidelným příjmem. Takový člověk, který čas od času „uklouzl“ a utratil více než si mohl dovolit, přičemž jeho potřebu „půjčit si peníze na pár dnů“ řešila právě krátkodobá nebankovní půjčka. Takový typ klientů je dnes však mimořádně zajímavý i pro bankovní instituce a nebankovní společnosti tak „chtě nechtě“ postupně vyklízí pozice a nic na tom nemění ani nabídky typu „první půjčka zdarma“, která je dnes víceméně standardem (mimochodem, životnost klienta společnosti poskytující krátkodobé nebankovní půjčky je zpravidla počítána na max. 5 půjček a pokud první půjčku poskytnete zdarma, výrazně si tím snižujete možnost „vydělat“. Zároveň, klienti těchto společnosti se naučili „rotovat“ a brát si prví půjčky zdarma u vícero společností).

Nelze očekávat, že banky začnou své produkty prodávat způsobem jako před 5-10 lety, tj. pro úvěrové produkty bude nutné navštěvovat pobočky. Také nelze očekávat, že banky začnou dobrovolně méně vytěžovat klientská data. Nadějí pro společnosti poskytující nebankovní půjčky je tak zvýšení nároků na bonitu žadatelů o úvěrové produkty, což se pravděpodobně stane až v době, kdy to s ekonomikou půjde z kopce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688