Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.08.2018 09:06:15

ČEZ prohrává dlouholetý spor se SŽDC o více než miliardu korun (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

ČEZ Prodej má podle rozhodnutí soudu vrátit více než jednu miliardu korun Správě železniční dopravní cesty.

Evropské akcie by po otevření trhů měly zahájit růstem.

Dnešek je na ekonomické události ve světě slabší. Jedinou zajímavější statistikou jsou počty nově zahájených staveb ve Spojených státech. Pozornost investorů je však nejvíce soustředěna na dění ohledně turecké krize.

Hospodářské výsledky dnes reportuje minimum společností. Ve Spojených státech to je například obchodní řetězec Walmart a v Evropě pak nizozemská finanční skupina NN Group.

Société Générale snížila doporučení na Držet pro amerického výrobce hygienických a zdravotnických potřeb Kimberly-Clark.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh zakončil včerejší obchodování ve ztrátách. Důvodem jsou trvající obavy z vývoje turecké krize a také vzájemné uvalování dovozních cel mezi Tureckem a Spojenými státy. Průmyslový Dow Jones oslabil o 0,5 %, index S&P 500 ztratil 0,8 % a technologický Nasdaq odepsal dokonce 1,2 % své hodnoty. Jasným propadlíkem se stal energetický sektor s výraznou ztrátou 3,5 %, který tak reagoval na včerejší pokles cen ropy na světových trzích o přibližně 2 USD za barel. Naopak nejlépe zakončili seanci realitní developeři se ziskem přes 0,8 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají dnešní obchodování převážně ve ztrátách. To navzdory relativně pozitivní zprávě, kterou oznámila Čína. Koncem srpna by měly pokračovat jednání mezi představiteli Číny a Spojených států ohledně obchodní politiky. Dle vyjádření Číny toto jednání svolaly Spojené státy. Čína současně uvedla, že odmítá přijmout jakoukoliv jednostrannou dohodu, pokud má dojít k dohodě, tak musí být ústupky na obou stranách. Většina trhů zaznamenává ztráty do půl procenta. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o necelou desetinu procenta, si největší ztrátu odnášejí telekomunikační firmy (-1,3 %) a na druhé straně nejúspěšněji dnešek uzavírají výrobci luxusního zboží (+0,9 %).

ČEZ

Městský soud v Praze rozhodl, že společnost ČEZ Prodej nemá nárok na více než miliardu korun od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) za objednanou, ale neodebranou elektřinu v roce 2010. ČEZ již dříve oznámil, že rozhodnutí soudu je jeden z faktorů, které mohou ovlivnit ziskovost společnosti v tomto roce. ČEZ Prodej se proti rozhodnutí odvolá.

Celá kauza začala již v roce 2008, kdy SŽDC uzavřela tříletou zakázku na dodávku elektřiny pro všechny dopravce na dráze za téměř 3 mld. CZK. Podle tehdy platného zákona totiž dopravci nemohli kupovat elektřinu přímo, ale museli ji odebírat od správce kolejí. V polovině roku 2009 se zákon změnil a dopravci si mohli vybrat, od koho si elektřinu nakoupí. Vzhledem k nízkým cenám elektřiny na trzích tak všichni zvolili obejít SŽDC jako prostředníka a nakoupit si levnější elektřinu přímo od ČEZ. SŽDC v roce 2010 místo nasmlouvaných 1,5 milionu MWh odebrala pouze 40 tisíc MWh proudu. ČEZ vyčíslil ušlý zisk na 805 mil. CZK a podal na SŽDC žalobu o náhradu ušlého zisku. V roce 2014 Městský soud v Praze žalobu zamítl, tak se ČEZ Prodej odvolal k v Vrchnímu soudu v Praze. Ten dal v roce 2015 za pravdu ČEZ a SŽDC zaplatila i s úroky částku 1,14 mld. CZK. SŽDC se následně odvolala k Nejvyššímu soudu, který v srpnu 2017 všechny předchozí rozsudky zrušil. SŽDC podala na ČEZ Prodej žalobu o vrácení zaplacené sumy. Nyní tak Městský soud v Praze opět potvrdil své původní rozhodnutí z roku 2014, kde říká, že ČEZ Prodej nemá nárok na zaplacení neodebrané elektřiny.

Aby to nebylo málo, tak u soudů čeká další téměř identický spor, tentokrát za neodebranou elektřinu v roce 2011, kde ČEZ Prodej vyčíslil ušlý zisk na 858 mil. CZK. O případu má Městský soud v Praze jednat koncem srpna. Dá se tedy očekávat, že by mohl padnout stejný verdikt jako při předchozím líčení. Pokud by ČEZ vracel SŽDC částku i s úroky ve výši 1,14 mld. CZK, tak by se jednalo o negativní dopad na akcie ve výši téměř 2,12 CZK na akcii.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)

Přečtěte si také:

07.08.2019Německý průmysl klesl více, než se čekalo (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.03.2019ČEZ se možná zajímá o koupi innogy (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688