Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  16.08.2018 09:09:11

Průmyslové ceny v Česku ztratily v červenci svou růstovou dynamiku (Ranní zpráva z finančního trhu)

Včerejší důležitá data z USA nezklamala. Dnes na ně navážou statistiky nově zahájených staveb. V Evropě nás dnes nic zajímavého nečeká. Na domácí scéně bude zveřejněn vývoj cen v primárních sektorech. Očekáváme stabilizaci cen průmyslu

V USA znovu přibývá nových staveb

Počet nově zahájených staveb v USA za červenec by měl vykázat velmi silný růst. Jednat se ale bude hlavně o korekci červnového propadu. Jinak je dnešní kalendář ze světa na zajímavá data skoupý. Sledovat ale budeme vývoj v Turecku. Zde se situace zatím uklidňuje a turecká lira postupně maže své ztráty z předchozích dnů.   

Euro se odrazilo od hladiny 1,130 USD/EUR

Statistika maloobchodních tržeb z USA za červenec překvapila vyšším růstem, než čekal trh. Nicméně revize minulý dat pozitivní dojem vyrovnala a celkově hodnotíme včerejší údaje jako neutrální zprávu pro náš výhled dynamiky americké spotřeby. Překvapení jsme se dočkali v průmyslové výrobě. Výrazný propad výroby elektřiny a těžby v podstatě smazal celkový růst průmyslové produkce, kterou tlačil zpracovatelský sektor. Ani zde ale data úplně nezklamala.

Produktivita Američanů ve druhém čtvrtletí vyskočila, zatímco jednotkové náklady práce nečekaně poklesly. Nepředpokládáme, že by to ale byl začátek nového trendu. Jedná se spíše o výjimku a obě statistiky se v dalších čtvrtletích vrátí zpět ke svým dlouhodobým trendům. Tedy pozvolný růst produktivity a mírné zvyšování jednotkových nákladů práce.

Společná evropská měna v průběhu noci z úterý na středu výrazně ztratila a v průběhu včerejšího evropského obchodování se posunula na sovu nejslabší úroveň od loňského června 1,130 USD/EUR. Od této hladiny se však odrazila a v průběhu dnešní asijské seance se dostala až těsně pod úroveň 1,140 USD/EUR.     

České průmyslové ceny čeká stabilizace

Domácí ceny průmyslových výrobců se podle našeho odhadu po dvou měsících silného růstu v červenci zklidnily. Ropa v druhé polovině měsíce mírně zlevnila a dolů šly i ceny dalších komodit. Nicméně v meziročním vyjádření mají průmyslové ceny stále solidní dynamiku. To se nedá říct o polské jádrové inflaci. Ta zůstává i přes silný mzdový růst utlumená. Ani dnešní statistika by na tom neměla nic změnit. Polské centrální bankéře jistě nepřesvědčí, aby zvyšovali sazby dříve než ve druhé polovině příštího roku, jak předpokládá náš výhled.   

Regionální měny následují vývoj eura

Včerejšek nepřinesl z regionu žádné nové informace, středoevropské měny i přesto oslabovaly. Pravděpodobně následovaly vývoj eura proti dolaru. Koruna se tak včera dostala až na 25,81 CZK/EUR, když ztratila necelé půlprocento. Její ztráty byly oproti zlotému a forintu o něco menší. Forint i zlotý včera totiž oslabily o přibližně tři čtvrtiny procenta. V průběhu dnešní asijské seance všechny středoevropské měny, podobně jako euro, své ztráty částečně korigovaly.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688