Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.08.2018 12:43:09

EY: Počet primárních úpisů akcií v pololetí klesl o pětinu, výnos ale o 5 procent vzrostl

Za první pololetí 2018 se v celosvětovém měřítku uskutečnilo 660 primárních úpisů akcií (IPO), což je o 21 procent méně než za stejné období loni. Přes nižší počet primární emise vynesly celkem 94,3 miliardy amerických dolarů, tedy o pět procent více než za prvních šest měsíců loňského roku. To je nejlepší výsledek za poslední tři roky, vyplývá ze studie studie EY Global IPO Trends.

Hlavní důvody slabší aktivity ve druhém letošním čtvrtletí jsou geopolitická rizika a nejistoty a změna obchodní politiky. "I když jsou valuace (ocenění) na některých velkých kapitálových trzích poměrně vysoké, v prvním pololetí bylo primárních úpisů o něco méně než loni," uvedl vedoucí partner oddělení transakčního poradenství EY v ČR Peter Wells. Dobrá zpráva podle něj je, že ekonomické podmínky jsou nadále příznivé. V mnoha regionech světa jsou ceny akcií vysoké a úrokové sazby nízké. "Věříme proto, že ve druhé polovině letošního roku dojde u IPO k oživení," dodal.

V Americe jsou primární úpisy na rozdíl od zbytku světa letos velice úspěšné. IPO tu vynesly 35,3 miliardy dolarů, tedy o třetinu více než za prvních šest měsíců roku 2017. Newyorská burza a NASDAQ jsou v první trojce nejúspěšnějších burz světa, pokud jde o výnosy primárních emisí za první letošní pololetí, a mají rovněž velký podíl na 18procentním meziročním zvýšení počtu IPO na celém americkém kontinentě.

Přes poměrně velký zájem investorů se počet primárních úpisů na burzách v regionu Asie a Tichomoří v prvním pololetí letošního roku meziročně snížil o 37 procent, výnosy klesly o 17 procent. Přesto na tento region připadá necelá polovina letošních IPO a třetina získaného kapitálu. Celkem pět z první desítky burz s největším počtem emisí je z tohoto regionu.

Dobré výsledky ve druhém letošním čtvrtletí hlásí především Japonsko, kde se uskutečnilo 21 IPO v celkové hodnotě 1,5 miliardy amerických dolarů. Většina z této částky (1,3 miliardy amerických dolarů) připadá na 11 primárních emisí technologických společností. Největší primární emise druhého čtvrtletí byla umístěna na šanghajské burze, která obsadila druhou příčku mezi burzami světa podle výnosů IPO.

Květnová primární emise společnosti Avast na londýnské burze s nabídkovou cenou 3,2 miliardy amerických dolarů českým společnostem podle Wellse ukázala, jakou příležitost veřejný trh představuje pro ty, kdo chtějí získat kapitál. Primární úpis je pro tuzemské firmy cestou, jak získat finance na budoucí akvizici, a pro jejich zakladatele možností, jak z firmy částečně odejít a přitom si nad ní nadále zachovat kontrolu, dodal.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688