Wüstenrot (Wüstenrot)
Hypotéky  |  16.08.2018 14:28:31

Zpřísnění pravidel v hypotékách se lidem plete, každý sedmý o ni raději zažádá před jejich zavedením

Podle aktuálního průzkumu finanční skupiny Wüstenrot nemá 23 % Čechů, kteří plánují v dohledné době nákup či rekonstrukci nemovitosti, jasno ve zpřísněných pravidlech pro hypotéky. Ta mají začít platit od 1. října. Po tomto datu podle svých slov na hypotéku nedosáhne téměř polovina z nich, pro 13 % jsou tak změny motivací pořídit hypoteční úvěr už nyní.

Od 1. října budou banky kvůli zvýšenému dohledu ČNB bedlivě hlídat, aby výše požadované půjčky a všech ostatních úvěrů (hypoték, kreditních karet, spotřebitelských úvěrů, leasingu apod.) každého klienta nepřekročila 9násobek ročního čistého příjmu a splátka činila maximálně 45 % měsíčního čistého příjmu. Alespoň o jednom z těchto pravidel slyšel každý druhý Čech, který má v plánu nákup nebo rekonstrukci nemovitosti. Správné znění obou zná ale jen 17 % respondentů. Naopak 23 % nebylo schopné identifikovat ani jednu z uvedených zásad.

„Znalost změn, které jsme zkoumali v průzkumu, je překvapivě velmi malá. A to i vzhledem k tomu, že jsme se ptali lidí plánujících vyšší výdaje za nemovitost, tedy těch, kteří se o tento typ půjčky nějakým způsobem zajímají,“ komentuje výsledky Marian Holub, produktový manažer hypoték finanční skupiny Wüstenrot.

Buď teď, anebo nikdy
Novinky žadatelům o hypotéku zkomplikují situaci. Podle svých slov na podzim na hypotéku nedosáhne 48 % z nich. „Vliv má vzdělání a místo bydliště, a s tím často spojená výše platu. Změny hypoték znepřístupní pořízení nemovitosti především lidem s nižším vzděláním a kupujícím z velkých měst, kde ani vyšší průměrný příjem nemusí stačit na získání hypotéky v požadované výši. Riziko neúspěchu při žádosti o ni se ale podle odborníků týká i třeba tzv. singles, kteří jsou třetí nejpočetnější skupinou zájemců o byt,“ vysvětluje Holub.

Řešením je pro 13 % těch, kteří zvažují hypotéku, její sjednání už nyní. Vyhnou se tak zpřísněným pravidlům, která vstoupí v platnost do října. „Do konce září pak o hypotéku požádá více než třetina těch, kteří chtějí během následujícího roku koupit nebo přestavět nemovitost,“ dodává Holub.

Hypotéky fixujeme na 5 let
Obdobný postup lze očekávat i u těch, kteří již hypotéku mají. Nad jejím refinancováním přemýšlí podle průzkumu 37 % respondentů. „Dosud je nejčastější doba fixace hypotéky do 5 let,“ doplňuje Holub. Z těch, kteří zvažují refinancování stávající hypotéky nebo pořízení nové, ji budou fixovat nejčastěji na 5 let (ve 26 % případů). Zájemce ale tentokrát lákají i delší časová období – na 15 let a déle by ji rádo zafixovalo 15 % respondentů.

Pokud už máte sjednanou hypotéku, přemýšlíte nad jejím refinancováním?

  • Rozhodně ano 13%
  • Spíše ano 24%
  • Spíše ne 32%
  • Rozhodně ne 13%
  • Nepřemýšlel/a jsem nad tím 18%


Graf 1: Hypotéka před 1. říjnem

 

Graf 2: Doba fixace

 


Průzkum finanční skupiny Wüstenrot proběhl 3. – 9. července 2018 za pomoci on-line nástroje Instant Research výzkumné agentury Ipsos. Dotazováno bylo 525 respondentů, kteří plánují nákup nemovitosti nebo rekonstrukci nemovitosti.

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688