Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  18.08.2018 10:24:46

Pražská burza dále míří ke svým letošním minimům

Třetí týden v řadě se domácímu akciovému trhu nedařilo. Měřeno indexem PX odepsal 1,43 % na 1 058 bodů, čímž se dále přiblížil zpět svým letošním červnovým minimům. Nejníže letos index PX uzavřel pod 1 052 body. Svou negativní roli tentokrát sehrály zejména finanční tituly. Proti trhu, resp. výše se v týdnu dokázaly posunout jen 4 emise.

Nejztrátovější emisí týdne se staly akcie mediální CETV, které v jednotlivých prázdninových týdnech dokázaly růst jen dvakrát. Obdobně výrazně negativní vývoj zaznamenávají nadále také akcie likérky STOCK. V dalším propadu by jim snad již měla zabránit výrazná technická hranice, kterou lze spatřovat na cca 58 korunách.

 

Svou vahou však na index PX v týdnu tlačily zejména oba rakouské tituly. Akcie ERSTE dokonce zakončily nejen nejníže v tomto roce, ale již na více než 13měsíčním minimu. Akcie VIG pak svá letošní červnová minima „jen“ atakují. Nedařilo se v týdnu ani akciím KB, které jsou posledním finančním titulem zaznamenávajícím letos ještě kurzové zisky. Akcie MONETA své letošní kurzové ztráty v týdnu dokázaly alespoň nevýrazně zmírnit. Ukázalo se, že prázdninové značné navýšení podílu skupiny J.P.Morgan bylo jen krátkodobé. Americká firma totiž nahlásila redukci podílu v bance ze 4,41 % na 2,52 %.

Hlavní titul domácího trhu akcie ČEZ vykázaly i přes pozitivnější první polovinu týdne nakonec také ztráty. Nepomohl tak ani další růst cen elektřiny. Dodávky pro příští rok se pro zákazníky v ČR vyšplhaly na burze již nad 48 EUR/MWh, když i ceny emisních povolenek dále vzrostly na nová „maxima“ (nad 18 EUR/t). Negativně však na titul působily problémy v Turecku, resp. díky tamní angažovanosti firmy z toho plynoucí ekonomické dopady. 

U výrazné technické hranice 15 tisíc korun nadále bojují akcie PHILIP MORRIS. Okolo 260 korun pak stále oscilují akcie O2, kde ani v uplynulém týdnu sama firma nepřistoupila k odkupu vlastních akcií.

Vítězem týdne se staly akcie PFNONWOVENS, u kterých obdobně jako v březnu zafungoval k obratu předchozí pokles ceny pod hladinu 880 korun. Investoři navíc mohou spekulovat na výsledky, které firma představí ve čtvrtek 23.8. Solidní zisky dokázaly v týdnu vykázat již jen akcie KOFOLA, kterým pomohly zveřejněné solidní hospodářské výsledky i valnou hromadou schválené snížení základního jmění.

Závěrem lze statisticky doplnit, že se letošní zisky na pražské burze po zahrnutí dividend, a tedy měřeno indexem PX-TR, smrskly již na 3,19 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688