Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  19.08.2018 23:01:08

Kdo změnil pozice v CETV, Applu a Tesle?


V uplynulém týdnu vypršel institucionálním investorům v USA termín zveřejnění kvartálního stavu portfolií k 30. 6. 2018. K nejsledovanějším patří tradičně investice „Věštce z Omahy“ Warrena Buffetta, jehož investiční skupina Berkshire Hathaway za zhruba rok a půl vybudovala výrazný podíl v nejhodnotnější společnosti - americké Apple (AAPL). Ke konci 2. čtvrtletí vlastnila Berkshire Hathaway již téměř 252 milionu akcií Apple, které lze po pátečním novém kurzovém maximu titulu aktuálně ocenit již na skoro 55 miliard dolarů (1,24 bilionu korun). Berkshire Hathaway se tak dále přiblížila největším majitelům Applu - fondům Vanguard a BlackRock, které naopak v uplynulém čtvrtletí prodávaly.

Top 5 největších akcionářů Apple


Zdroj: Nasdaq dle reportů firem pro SEC

Central European Media Enterprises (CETV)

Akcie mediální Central European Media Enterprises (CETV) nezažívají dobré cenové období. Poté, co prolomily silnou technickou hranici u 3,75 USD, se na svém domovském trhu Nasdaq ocitly v posledních dnech na nových 16měsíčních minimech. Koupit je šlo i za 3,40 USD.

O akcionářských změnách CETV jsme se v poslední době toho mnoho nového nedozvěděli. Každopádně většině minoritních akcionářů reálný podíl na společnosti klesl, když na jaře došlo k realizaci warrantů vzešlých z dob restrukturalizace společnosti. Akcionářsky si tak polepšil zejména majoritní vlastník Time Warner, resp. AT&T.

Aktuálně zveřejněná data nyní mj. dále poodkryla, že mediální firmu v 2. čtvrtletí akcionářsky plně opustilo 6 institucionálních investorů. Ti tak vlastně k prodeji využili tehdy vyšších cen v rozmezí 3,75-4,35 USD, když v souhrnu prodali přes 480 tisíc akcií. Naopak nově se CETV ocitla v hledáčku 9 institucionálních investorů, nicméně jejich nákupy v souhrnu dosáhly nevýrazných sotva 213 tisíc akcií CETV. Téměř polovinu z toho navíc nakoupila bostonská PanAgora Asset Management.

Podívat se tak můžeme spíše na kroky největších minoritních akcionářů. Již v dubnu se ukázalo, že „největší“ TCS Capital klesl podíl na 4,6 % (11,56 milionu akcií CETV). Byla sice vlastníkem 1,1 milionu warrantů, nicméně i ji reálně na jaře podíl zmiňovaným „ředěním“ výrazně klesl, když se navíc předtím dalších více než 1,5 milionu akcií evidentně zbavila. Poslední dřívější údaj k 30.9.2017, evidovaný navíc stále burzou Nasdaq, udával podíl včetně warrantů 13,137 milionu akcií.

Hlavním prodejcem akcií CETV byla ve 2. čtvrtletí společnost T. Rowe Price Associates. Svůj podíl zredukovala o téměř polovinu na necelé 2 miliony akcií. Ostatní větší akcionáři početně své pozice naopak posilovali. Nejvýrazněji britská Janus Henderson o téměř 530 tisíc akcií na celkových 7,2 milionu akcií CETV. Třetí pozici s téměř 5 miliony akcií si udržela největší investiční skupina světa BlackRock, která navýšila portfolio o 352 tisíc akcií. Za stabilního akcionáře lze označit skupinu Capital World, která dlouhodobě drží necelé 3 miliony akcií.

Top 10 největších minoritních akcionářů CETV


*údaj k 30.9.2017

Zdroj: Nasdaq dle reportů firem pro SEC

Tesla (TSLA)

Pod divokým vývojem akcií Tesla v poslední době je „podepsán“ díky výrokům či prohlášením zejména sám šéf Elon Musk. Přestože vidina stažení akcií Tesla z trhu je stále reálná, akciepátek zažily výrazný téměř 9% propad na 305,50 USD. Tentokrát v souvislosti s přiznáním Muska ohledně přepracovanosti a vlastně tak „vyhoření“, potažmo hledání „dvojníka“ do vedení. Investoři hned jakoby společnost viděli úplně bez Muska…

Podívat se tak pro zajímavost můžeme také na akcionářské pohyby v Tesle. V uplynulém čtvrtletí se stala největším prodávajícím T. Rowe Price Associates zmiňovaná výše také v souvislosti se CETV. Sestoupila tak z pozice největšího minoritního institucionálního akcionáře, na kterou se naopak dostala britská Baillie Gifford, jejíž historie sahá až do roku 1908. Propad akcií ji určitě v pátek hodně bolel, pokud se počet vlastněných akcií v mezičase nezměnil, hodnota jejího podílu v Tesle klesla na 4 miliardy USD. Výrazně v daném kvartále prodávala také skupina Fidelity (FMR), která tak spadla na 3. místo.

Se CETV rovněž zmiňovanou Capital World lze naopak označit za nejvýraznějšího kupujícího ve 2. čtvrtletí. Přikoupila přes 1,6 milionu akcií Tesla.

Top 10 největších minoritních akcionářů Tesla


Zdroj: Nasdaq dle reportů firem pro SEC

Závěrem lze zmínit, že zatímco akcií Tesla se plně zbavilo 107 institucionálních investorů s celkem 1,076 miliony akcií, nově přilákala 120 firem. Ty však v souhrnu nakoupily méně akcií, resp. 921 tisíc.

Doplňující vysvětlivka k tabulkám: Údaje zobrazují stavy akcií k 30.6.2018, resp. změny oproti 31.3.2018. Hodnoty podílu jsou vypočteny k závěrečné ceně z 17.8.2018. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688