Filip Hubený (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  20.08.2018 10:38:12

Drobná autonehoda? Neztrácejte hlavu a dodržte šest jednoduchých pravidel

Dovolenkový čas běží naplno, řada lidí si nenechá ujít příležitost k víkendovému výletu či dovolené v tuzemsku. Možná vyjedou i sváteční řidiči, kteří mohou být nervózní, velmi snadno zazmatkovat a zavinit nehodu. Ať to svádí sebe více, je potřeba zachovat chladnou hlavu a učinit šest kroků, které přispějí k hladkému vyřešení nehody a zaplacení škody.

Pokud dojde k nehodě v malé rychlosti, většinou se jedná jen o pomačkané plechy a tak zvanou malou škodu, která neohrožuje zdraví ani životy ostatních. A pokud je viník nehody jasný, není k ní třeba volat policii. Malá škoda znamená, že újma na jednom vozidle je menší než 100 000 korun, není poškozeno dopravní značení nebo silnice a nikdo při nehodě nebyl zraněn.

Krok první: Zastavte auto, vypněte motor a zapněte varovné blinkry

Dále si nasaďte si reflexní vestu a dejte před automobil výstražný trojúhelník, aby se ostatní vozidla mohla včas vyhnout.

Krok druhý: Ověřte, zda nikdo není zraněn a zkontrolujte škodu na vozidle

V případě, že se vám bude zdát škoda vyšší než 100 000 korun na jednom z vozidel, je vaší povinností dle zákona o provozu na pozemních komunikacích zavolat k nehodě policii. Pokud byste ji nezavolali, pojišťovna by vám později mohla krátit pojistné plnění. Pokud si tedy nejste jisti, je lepší policii vždy přivolat. V případě, že by z vozidla unikaly kapaliny, jako jsou palivo nebo olej, musíte k nehodě přivolat ještě hasiče.

Krok třetí: Zjistěte, kdo je viníkem nehody

Domluvte se s dalším účastníkem nehody a určete, kdo je jejím viníkem. V případě, že se neshodnete, je lepší k případu zavolat policii.

Krok čtvrtý: Zdokumentujte nehodu a vyplňte formulář

Zde je nejlepší udělat fotografie vozů přímo na místě nehody, nafotit jejich poškození a nakreslit plánek. Poté je možné s vozidly odjet na místo, kde nebudou překážet provozu (pokud jsou pojízdná). Všichni účastníci (řidiči) nehody poté vyplní Záznam o dopravní nehodě, který musí být podepsaný všemi, aby jej později nikdo z nich nemohl zpochybnit.

Krok pátý: Nahlaste nehodu pojišťovně

Nehodu oznamte pojišťovně co nejdříve. Pokud nemáte sjednané havarijní pojištění ani přímou likvidaci škody vaší pojišťovnou, musíte škodu nahlásit pojišťovně viníka nehody. Ta ovšem bude potřebovat s největší pravděpodobností nahlášení přímo od něj, a to včetně všech potřebných důkazů. Je tedy potřeba se domluvit přímo s viníkem, aby nehodu nahlásil co nejdříve.

Krok šestý: Domluvte si prohlídku vozu s likvidátorem

Nejprve je nutné nechat vozidlo zkontrolovat likvidátorem pojišťovny, který stanoví rozsah a náhradu škody. Zde si většinou může poškozený vybrat, zda bude chtít nechat udělat opravu rozpočtem (likvidátor po prohlédnutí vozu navrhne částku, kterou pojišťovna vyplatí poškozenému na účet), nebo provést opravu ve smluvním servisu pojišťovny. Nikdy ovšem nenechávejte vozidlo opravit dříve, než ho uvidí likvidátor pojišťovny.


Filip Hubený

analytik neživotního pojištění Broker Consulting

Filip Hubený působí jako analytik neživotního pojištění od srpna 2017, do Broker Consulting nastoupil v červenci 2016. Na současné pozici je zodpovědný za analýzy produktů neživotního pojištění, komunikací s obchodní sítí a školení produktů neživotního pojištění v rámci společnosti.

Svou profesní kariéru zahájil ve společnosti REALBOHEMIA, kde rok působil v externí kanceláři na vymáhání pohledávek pro společnost O2.

Vystudoval Vysokou školu ekonomie a managementu obor Podniková ekonomie, hovoří anglicky a německy, ve volném čase se věnuje zejména tenisu a cestování.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Vybíráte jméno a zároveň finanční strategii Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688